Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

За пръв път във Велико Търново се провежда Фестивал на китайската култура

  27.05.2019 14:18
За пръв път във Велико Търново се провежда Фестивал на китайската култура

От днес до 30-ти май в старата столица се провежда уникалния за града Фестивал на китайската култура. Официалното му откриване е утре, 28-ми май, но още днес любителите на китайското кино могат да висят един от 5-те филма, които ще се прожектират през седмицата. За идеята за фестивала, програмата и участниците говориха днес издателят Нейко Генчев, доц. Искра Мандова – ръководител на великотърновския Институт „Конфуций”, директорът на ХГ „Борис Денев” Николай Сираков и Николай Зарков от дирекция „Култура” в Община Велико Търново. Всички те са съорганизатори на събитието.

 Идеята за фестивала е на собственика на издателство „Фабер” Нейко Генчев, който два пъти посетил Китай по повод различни форуми, и както споделя той, очарован от китайската култура решил, че всичко това, което видял и научил, трябва да бъде споделено и с неговите съграждани. Бързо намерил съмишленици в Институт „Конфуций” и след няколко месеца подготовка фестивалът е факт. „Фестивалът ще бъде полезен, познавателен и интересен за всички”, обеща издателят.

 Три китайски делегации, включващи преподаватели и учени от Пекинския университет за езици и култури и едни от най-знаменитите художници на Китайската република, които ще изнесат няколко лекции, майстори на бойни изкуства, пристигнаха във Велико Търново.

 Утре, 28-ми май, от 14 часа във великотърновския Институт „Конфуций”, който през октомври ще направи 7 години от откриването си, ще се състои церемония по откриване на изложба и награждаване на участниците в IX национален конкурс „България и Китай – древни и уникални цивилизации”. А вечерта от 18 часа в Художествената галерия „Борис Денев” е откриването на изложбата „Огледало на цивилизациите” – едно от централните събития на фестивала. 60 творби на 12 художници – свитъци, калиграфски изображения и китайска традиционна живопис, ще могат да видят изкушените от изкуството или просто любопитни граждани. Всички творци са изключителни художници, уверява ни Николай Сираков. Един от тях, чиито творби ще бъдат показани, е Лиу Уънси – автор на портрета на Мао Дзедун, отпечатан върху кюпюрите от 100, 50, 20 и 10 юана. Изложбата ще бъде в галерията един месец, за да може повече търновци да я видят.

На 29-ти май в парк „Марно поле”, на открито, ще има интересни демонстрации на китайски занаяти (калиграфия, връзване на възли). Ще бъде предложена китайска храна (със сигурност ще има шишчета шао као), приготвена от два от китайските ресторанти във Велико Търново, поливана с бира „Бритос” и част от всичко това ще е безплатно за посетителите. А демонстрации на бойни изкуства ще направи истински майстор – международен съдия, който също пристигна в нашия град за фестивала.      

 Вечерта от 18,30 часа е откриването на Тържествен концерт, посветен на 70 години от установяване на дипломатическите от отношения между нашата страна и Китай. В него ще участват дечица от ДГ „Соня”, ученици от ОУ „Патриарх Евтимий”, ученици от гимназии в Русе и София – всички изучаващи китайски език. Концертът ще бъде в МДТ „Константин Кисимов”. В него ще могат звучат традиционни китайски инструменти, ще бъде изпълнен танц на жасмина и още много изненади.

30-ти май е посветен на лекции от именити китайски художници във факултет „Изобразителни изкуства”. Лекция за китайското кино ще изнесе и доц. Андроника Мартонова от БАН, в Институт „Конфуций”.

Входът за всички прояви и събития е свободен.

Ана Райковска

     

 


Ключови думи
фестивал китайска Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати