Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Град Елена празнува (СНИМКИ)

  21.05.2019 17:34
Град Елена празнува (СНИМКИ)

Грейнала в зеленина и майско слънце днес Елена празнува. По традиция Празникът на града се отбелязва в Деня на светите Константин и Елена, покровители и пазители на балканското градче. С благодарност, смирение и вяра празничният ден започна с тържествена света литургия във внушителна с размерите си църква „Успение на Пресвета Богородица”.

В 11 часа еленчани и гости се събраха в двора на емблематичната Даскалоливница и под черквата „Свети Никола”, където н вай-голяма степен усещаш гордостта, че си българин. Под звуците на българския химн, на Европа и църковни песнопения бяха издигнати знамената на България, ЕС и Елена.

 По покана, но и предизборно, днес Празникът на Елена уважиха много и видни политици: зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, евродепутатите Ангел Джамбазки и Ева Майдел, народни представители, зам.-областните управители на Великотърновска област, представител на Генералното консулство на Русия в Русе, кметове на общини, председатели на общински съвети и мн. други.

 Към своите съграждани да ги поздрави с празника, със слово се обърна кметът на Община Елена Дилян Млъзев:

„Елена е от градовете, към които не можеш да останеш безразличен. Ние вече може би не го осъзнаваме, но гостите споделят, че първата разходка тук е като завръщане към себе си. Потъваш в тишината на калдъръмените улички, а времето измерваш с ударите на камбаната на часовниковата кула. И неусетно се влюбваш. Елена е късче земя от България, раждало не само пазители на националния дух и борци за освобождение, но и новатори. Високообразовани българи, създавали история. Техните имена са известни на всички. Затова е нужно в ежедневието по.често да си спомняме за техните идеали и да черпим от тях вдъхновение за делата си. Хубаво е да почитаме миналото, но е необходимо да се борим за достойно настояще и още по-добро бъдеще.

 На всички вас, благодаря! Бъдете здрави, скъпи съграждани, благоденстващи и удовлетворени от постигнатото! Искам да благодаря и на колегите от общинската администрация, които са избрали нелеката задача да са в услуга на обществото. За тяхното трудолюбие и постоянство. На общинските съветници, които подкрепят нашите предложения, дават градивни идеи, понякога ни критикуват, но винаги в името на по-доброто бъдеще на общината ни и добруването на нашите съграждани.

Да е честит празникът на всички, които носят Елена в сърцата си! И да пребъде! Бог да благослови и пази Елена и България!”  

 Пръв от гостите поздрави жителите на Елена г-н Емил Христов, а след него Ева Майдел, Ангел Джамбазки и Весела Лечева. Безброй бяха и поздравителните адреси от цялата страна. След поздравите дойде и вълнуващият момент на обявяване Почетните и заслужили граждани на Елена.

 Тази година със званието Почетни граждани на Елена са удостоени Валентина Стефанова Мирчева и д-р Марчо Марков, а знаците на новия им статут им връчи  кметът Дилян Млъзев. Двамата бяха изключително развълнувани от признанието, а хората тихичко коментираха, че званията са напълно заслужени, защото цял живот са се трудили. „Признателна съм. Че бях предложена и бях удостоена с това високо отличие, което носи след себе си много големи задължения и много голяма отговорност. В този празничен ден бих желала да поздравя и да благодаря освен на близките си хора, и на хората, с които съм работила от първия си работен ден до ден днешен. Да ви пожелая да бъдете здрави, успешни, щастливи! Честит празник, еленчани!”. С тези думи на благодарност се обърна Валентина Мирчева.

  В словото си новият Почетен гражданин на Елена д-р Марков изтъкна, че това безспорно е много голяма награда за всеки еленчанин. Той благодари на много хора, като не забрави и пациентите си: „Благодаря на пациентите си за безмълвно понесените болки и страдания по време на лечението. За доброто отношение и вярата в мен. Да знаете, че всеки един от вас е оставил следа в мен и всеки от вас обичам по свой начин. Бъдете живи и здрави!”

Заради нестихващата любов към децата и умението да им предава вълшебството на народната танцова традиция с едностранен плакет бе удостоена Йорданка Грънчарова – художествен ръководител и основател на танцова формация „Балканджийче”.  Поздрав и благослов към всички отправи митрополит Григорий, който също бе на празника.

Тържествената част на празника завърши с буйните танци на нейните възпитаници, за да покажат колко много са научили. А след това всички се стекоха на площада, който скоро бе огласен от мощния и красив глас на младата певица Ана-Мария. Това бе и първият концерт от богатата празнична програма. След първите песни се изви и хоро, на което се хвана и усмихнатият днес кмет на Елена.

Ана Райковска

       

 


Ключови думи
Елена празнува
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати