Неделя, 08 Сеп 2024
            
Общество

Заместник-кметът Деница Коева: Превърнахме Горна Оряховица в мащабен индустриален център

  20.05.2019 20:50
Заместник-кметът Деница Коева: Превърнахме Горна Оряховица в мащабен индустриален център

Деница Коева е заместник- кмет по строителство, екология и общинска собственост на община Горна Оряховица и е част от администрацията на кмета инж. Добромир Добрев вече втори мандат. Преди да поеме поста на заместник- кмет, месец и половина е временно изпълняваща длъжността „Кмет” на Община Горна Оряховица. От 2009 г до 2011 г. е общински съветник в Общински съвет Горна Оряховица. Срещнахме се с нея, за да обсъдим някои от актуалните за града въпроси.

-Община Горна Оряховица не е сред най-големите в региона, но за сметка на това има една от най-активните администрации по отношение на привличането на инвестиции и подобряване на градската среда. Кои са най-големите проекти, по които в момента работите?
-Община Горна Оряховица не е от големите по мащаб общини, но е изключително важна за региона, тъй като с усилен труд в последните два мандата на кмета инж. Добромир Добрев успяхме да я превърнем в привлекателен център за много инвеститори. Можем дори да кажем, че община Горна Оряховица вече е индустриален хъб с възможности за развитието на големия бизнес, каквито много малко общини в България могат да предложат.
–  Това сигурно се дължи и на големите инфраструктурни проекти в региона?
– Да, разбира се. Но и на много труд от страна на общинската администрация. В момента работим по проекта за изграждане на околовръстния път на Горна Оряховица, който ще свърже общината с АМ „Хемус“ и АМ „Русе – Свиленград“. Този път ще минава и в близост до летището в Горна Оряховица и така ще успеем да свържем няколко вида транспорт – въздушен, автомобилен и ЖП транспорт, което е изключително добра алтернатива за бизнеса, тъй като могат да разчитат на транспортни коридори, които да ги направят конкурентно способни не само на националите, но и на международните пазари.
В Горна Оряховица се намира най-голямата ЖП гара в Централна Северна България и единственото действащо летище в региона. Вече успяхме да се преборим и за концесионер на летището, така че тепърва предстои да се направи ремонт на базата, да се удължи пистата и да се разработи активно като летище за карго полети. Успяхме да направим и нова индустриална зона, която се намира до летището и всички тези възможности, които предоставяме, ни превръщат в притегателен център за много инвеститори. Разбира се, не са по-маловажни и пътната инфраструктура и организацията на движението в самия град.


–  А какви са другите важни за общината проекти, които пряко влияят на начина на живот на хората в региона?
– В последните два мандата на кмета инж. Добрев се случиха много хубави неща в общината и се привлякоха много инвестиции. Горна Оряховица е един от градовете с почти нулева безработица. Тя в момента е около 3-4%, но пък и има много незаети места, така че можем да кажем, че всеки, които иска да работи, има възможност да го прави.
Освен това, променяме цялостния облик на града и той става все по-привлекателен за активните млади хора, които искаме на всяка цена да задържим в общината.
Стратегията ни е да продължим да се грижим за техните нужди, както досега – от 2011 до момента ремонтирахме спортната зала, стадиона, реконструирахме почти всички детски градини, центъра на града, ремонтирахме общинските училища. Направихме достъпни и приветливи много места за почивка в региона.
Постигнахме много със скромни средства и денонощен труд. Неща, които предишното управление на Горна Оряховица не бе се потрудило да направи и съм сигурна, че гражданите виждат и усещат разликата по начина си на живот.


–   А кои са другите важни проекти, по които сега работи Община Горна Оряховица?
– Общината участва във всички възможни програми за национално и европейско финансиране. В периода на мандата на кмета инж. Добрев започна втория програмен период на евросубсидиите и ние сме една от 39-те одобрени общини, които получават евросредства.
Общината защити инвестиционната си програма пред МРРБ, която е в размер 20 млн. С тях се извърши подобряване на енергийната ефективност на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, две детски градини. Изгради се приют за бездомни хора, какъвто до момента общината не е имала, а беше изключително важно за социалната й политика и за бездомните хора.
Изгради се ул. „Иван Момчилов“, която е от голямо значение за Индустриалната зона в Горна Оряховица, тъй като там е съсредоточен част от бизнеса в целия регион. Реконструира се центъра на града, изгради се и детски кът.
На 13 май тази година беше подписан договор за изграждане на енергийна ефективност на 3 блока, следва реконструкция и на читалище „Братя Грънчарови“. Общо в града са вече 14.


Добре е хората да си спомнят това и да си дадат сметка, че това което ние правим е плод на много работа на цялата общинска администрация, много желание да направим максималното за скромните средства, с които разполагаме.
Следва продължение
 


Ключови думи
Деница Коева
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета