Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Започна модернизацията на ДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица

  15.05.2019 12:31
Започна модернизацията на ДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица

В обновен дом ще влязат наесен децата от ДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица. Днес кметът инж. Добромир Добрев и директорът на градината Мариана Димитрова направиха първата копка по проект „Модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност на Детска градина „Първи юни“. Договорът е на стойност 252 925,01 лв. с ДДС, а изпълнител е „ЕНЕЛ СТРОЙ“ ООД.


Успех на проекта пожела кметът инж. Добрев, а Мариана Димитрова му благодари за усилията, полагани за децата. В лицето на Общината и лично на кмета винаги сме имали подкрепа, посочи Димитрова.


На церемонията присъстваха също зам.-кметът Йорданка Кушева, директорът на Дирекция „Образование и култура“ в Общината Румяна Матеева, Божидар Вълчков и Галина Велева от Националния доверителен екофонд, Пламен Колев от фирмата изпълнител, Бойко Изов от „Канстракшън супервижън сървисис“ ЕООД, на което са поверени строителният надзор и инвеститорският контрол и др.


Авторският надзор ще се упражнява от фирма „Астеди“ ООД, изготвила техническите проекти, с които Община Горна Оряховица е кандидатствала пред Национален доверителен екофонд. Финансовата осигуреност на проекта е 85% от Национален доверителен екофонд по Инвестиционна програма за климата и 15% собствено финансиране от Община Горна Оряховица.


По проекта ще се направи топлоизолация на сградата и ремонт на фасадите, на основната сграда и пристройка ще бъде изграден скатен покрив, ще бъде подменена дограмата с нова, петкамерна  PVC, ще бъде подобрена ефективността на топлоотдаването. Проектът обхваща още разпределителната мрежа, автоматично управление, повишаване КПД на топлоснабдяването, слънчева инсталация за битова гореща вода, помпи за отопление. 


С реализирането на проекта ще бъдат пестени 213 мегават часа годишно, вредните емисии СО2 – 54 тона годишно, енергийният клас на сградата ще се промени от Е на В.


С обновяването и модернизирането на детските заведения ще се подобри образователната и работната среда на 114 деца и на 20 души персонал.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ДГ Първи юни Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати