Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Много концерти и паметни събития предстоят за горнооряховчани в Празниците на града

  14.05.2019 13:20
Много концерти и паметни събития предстоят за горнооряховчани в Празниците на града

 Богата културна програма за жителите и гостите на Горна Оряховица е подготвила Общината за месеците май и юни. Подробностите и акцентите в нея представиха днес в клуба на БТА кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и зам.-кмета Йорданка Кушева.

Празниците на Горна Оряховица започват на 22 май с откриването на Бирфеста и с музикалните изяви на групите „Мълния”, „Демоде”, „Черноризец” и Ozon Friendly. А от 20 часа на пл. „Г. Измирлиев” почитателите на качествения рок ще се насладят на концерта на обичаната група „Ахат”. На слездащия ден – 23 май, акцентът е фолклорният спектакъл с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл на обновения площад. „Постарали сме се в Празниците на Горна Оряховица да има от всички музикални жанрове, но тази година залагаме много на фолклора”, заяви инж. Добрев.

 Важно за горнооряховчави е да знаят, че шествието на абитуриентите тази година, с начало 18 часа, ще бъде само в един ден, заради предстоящите избори за европарламент. Само по тази причина на 25 и 26 май няма набелязани събития. За първи път на шествието, посветено на Деня на българската просвета и култура, след ученическите блокове ще има блок на спортистите от всички клубове. През миналата и тази година горнооряховските спортисти спечелиха множества отличия, затова Общината е решила да бъдат почетени техния труд, талант и постижения. Спортистите ще дефилират с медалите и купите, които са спечелили. А вечерта на празника ще има концерт на Деси Добрева и на танцьорите от „Сидер войвода”.

 На 27 май турнето на Кока-кола отново тръгва от Горна Оряховица. За това са се съгласили организаторите, след големия фурор миналата година. От цяла Северна България тази година лятното музикално турне ще бъде само в два града – Горна Оряховица и Варна. Вечерта ще е и първото излъчване на 3D мапинг шоу, върху  сградата на Общината. То е ще е тематично и изцяло е посветено на историята на Горна Оряховица.

 Кулминацията е на 29 май – Празникът на Горна Оряховица.

След тържествената сесия на Общинския съвет и гласуването на новия Почетен гражданин, той ще бъде по-късно представен на обществеността, а на същата церемония видни горнооряховчани ще бъдат удостоени със звания и награди.

Особено вълнуващ момент в този ден ще бъде откриването от 12, 30 часа на паметника на големия държавник, роденият в Горна Оряховица Атанас Буров. Паметникът ще бъде позициониран в пространството между църквата „Успение Богородично” и бившето кино. Бронзовият монумент, висок 2 метра и изобразяващ Атанас Буров в цял ръст, е дело на скулптура Борис Борисов. Над 30 хиляди лева са събрани от дарения за да бъде направен той, а координацията се извършва от Инициативен комитет с над 30 членове и председател кметът инж. Добромир Добрев. Той е сформиран още през 2013 г. и постоянно е попълван през годините с нови членове. Така Горна Оряховица ще бъде вторият град след София, която ще има паметник на този велик българин.

 Особено богата е и музикалната програма на Празника. Детска фиеста, празничен концерт с участието на вокална формация „Графити” и любимите изпълнители Миро и Йорданка Христова ще веселят жители и гости на железничарския град. На Празника ще е и второто излъчване на 3D мапинг шоуто, за да може всички, които не са успели първия път, сега да му се насладят. Накрая дългия празничен ден ще завърши с празнични илюминации. Очакват се 40 човека гости от Румъния, а своето участие в празника са потвърдили представители на побратимените градове от Турция, Украйна, Германия и Естония.

На 30 май градът ще отбележи един забележителен юбилей – честването на 150-годишнината от създаването на НЧ „Напредък – 1869”. Месецът завършва с инициативата на Пожарната „С очите си видях бедата”, в която ще има изложба с детски рисунки и демонстрация на пожарна техника и разходка на децата с пожарни автомобили.

 Културните събития и празници продължават и през месец юни.

Ана Райковска   

 

 

 


Ключови думи
кмет културна май Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати