Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Златният кръст, открит от проф. Константин Тотев на Трапезица, се връща в Търново за постоянно

  04.05.2019 11:41
Златният кръст, открит от проф. Константин Тотев на Трапезица, се връща в Търново за постоянно

Уникалният златен кръст от откритата от проф. Константин Тотев църква № 23 на хълма Трапезица през миналото археологическо лято,  остава за постоянно във Велико Търново. Сега той е включен в софийската експозиция “Българска археология 2018”, която представя най-значимите 250 експоната от 23 обекта в страната. След нейния край кръстът най-вероятно ще бъде изложен в изложбените зали на самия хълм. Документално той е предаден на Търновския музей с договор между РИМ – Велико Търново и филиала на НАИМ при БАН в старата столица.

Кръстът би намерен в камера от хоросан, точно зад олтарния стълб, като за точна дата на откритието се счита протоколът, който е от 30 октомври 2018 г. Представлява енкулпион, поставен при самото строителство, при освещаването на храма. Съдържа частица от Светия кръст. Изработката на този тип византийски енкулпиони е много популярна през македонския и Комниновия период на Византия, но продължават да се работят и през Палеологовото време (13 - 14 век). Специално тази група енкулпиони, каквато е кръстът от църква № 23, става по-късно популярен в Русия.

Интересна е украсата на кръста. Основното изображение е Разпятие Христово, с три медальона на светци или евангелисти, с масивно ухо. Обикновено такива кръстове са бронзови, сребърни има в Женева. Уникалността на кръста от Трапезица е, че е единственият изработен от злато, открит до този момент в света. И не е отварян.

 


Ключови думи
кръст Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати