Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Пускат три електробуса, правят кръгови и паркинги, асфалтират бул. „България“

  09.07.2019 13:25
Пускат три електробуса, правят кръгови и паркинги,  асфалтират бул. „България“

Проект за 10,5 млн. лв. ще промени облика на Велико Търново. В него са предвидени  два буферни паркинга за леки автомобили, както и за туристически автобуси. Всеки от тях ще бъде с капацитет средно по 150 места. Единият ще се намирана на терена на бившето Сержантско училище, което след две години най-сетне беше прехвърлено на Общината. Другият буферен паркинг ще се намира до парка с миниатюрите под Царевец.
„Основните градски линии са допирателни с тези терени. Едно от изискванията да бъдат финансирани тези паркинги е да минават в близост градски линии, за да могат там хората да си оставят автомобилите, предвижда се комбиниран билет за паркинг и автобус“, обясни директорът на Дирекция „Проекти и програми“ Мариела Цонева.
Като част от проекта ще бъде изградена и пасарелка за пешеходци над улица „Магистрална“. Изцяло рехабилитиран ще бъде и булевард „България“ от кръстовището на Съда до изхода за София. Предвиждат се и две нови кръгови кръстовища. Едното ще бъде на бившето обръщало на тролеите, а другото ще на „България“ и „Беляковско шосе“, където в момента се получават тапи.
Като част от проекта ще бъдат модернизирани и светофарните уредби  на „Качица“,  „Мармарлийска“, на пожарната и други. Ще бъде изградена и информационно-комуникационна система. Контролният център ще събира информацията от всички информационни табели, които ще бъдат монтирани на 40 спирки от градския транспорт. Ще бъдат сложени и табели за свободните места на паркингите съответно на входа и изхода на града от София и Варна. Така хората ще бъдат насочвани към паркингите, включително към новоизградените буферни паркинги. Именно тази система ще бъде събрана във въпросния Център, а информационни табели ще бъдат захранвани и със слънчева енергия.
Последният компонент от проекта включва закупуването на три електробуса. Те ще се движат по новосъздадената автобусна линия Т-100.
„Като идеята на тази нова автобусна линия е начална и крайна спирка на тази линия да бъдат буферните паркинги. Тоест Сержантско училище-Парка с миниатюрите, предвижда се и разширяване на тази линия, като проектът ще е динамичен и отворен, защото всичко това трябваше да се събере в 10,5 млн. лв.“, сподели още Мариела Цонева.
 


Ключови думи
търново проект
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати