Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Самодейци опитват да спасят читалището в Самоводене

  14.04.2019 18:44
Самодейци опитват да спасят читалището в Самоводене

Дарителска кампания, с която да наберат средства за ремонт на НЧ „Извор 1873“, обявиха в Самоводене. В сегашната си сграда читалището е от самото й построяване през 1948 г., като оттогава не й е правен основен ремонт. Неминуемо годините са оставили своя отпечатък – покривът тече, авансцената може да падне, дограмата има нужда от подмяна...
Успоредно с търсенето на пари, миналата събота самодейците от читалището се заеха да подготвят сградата за ремонт. Първата по рода й бригада, към която се присъедини и кметът на селото Николай Милаковски, влезе в читалището, за да го изчисти основно. Мухлясали дъски от оркестрината, стари декори и още куп вече ненужни неща изнесоха самодейците. Бяха свалени и дървените черчевета на прозорците, за да бъдат освежени. По същото време също с  доброволен труд се слагаше фаянс в коридора и тоалетните до сцената.
От протеклия покрив останахме без паркет. Искаме да направим замазка, за да не се вдига прах. Покривът, особено над гримьорните, е в окаяно състояние. Отопляваме с камина с водна риза, към която са вързани 5 радиатора, но не е достатъчно за тази голяма зала. Има възможност и се надяваме да можем да сложим пелетна камина. За сцената е нужно ново елтабло, както и озвучителна уредба. Сегашните са амортизирани – озвучаването си работи когато си поиска, а таблото е дори опасно. Таванът е опушен, има нужда от освежаване. Преди години бяхме направили проект, но ни поискаха 30 хил. лв. само за скелето, което евентуално ще се ползва за боядисването, разказа председателят на НЧ „Извор 1873“ Рена Дранкюлева. Дранкюлева не скри огорчението си и от отношението на някои хора към сградата. Не разбирам кое е забавното да хвърляш камъни по прозорците и да чупиш стъклата, сподели Дранкюлева, и добави необходимостта от по-здрава врата към списъка с неща, от които се нуждае читалището.
Самото то след 4 г. ще празнува 150-та годишнина. През 2019 г. обаче се навършват 125 г. от първото театрално представление в Самоводене. От НЧ „Извор 1893“ са кандидатствали с проект пред Министерството на културата, откъдето все още очакват отговор. Планът е годишнината на театралното дело в търновското село да бъде почетена с две гостуващи професионални постановки и със спектакъл на местните самодейци. Проектът е за около 6 хил. лв., 40% от които Читалището ще осигури от собствения си бюджет.
Въпреки несгодите със сградата, в НЧ „Извор 1893“ кипи активна творческа дейност. Три театрални състава действат към него – детският „Магия“, младежкият „Таланти“ и основният „Фантазия“. И на трите към момента ръководител е Рена Дранкюлева, като „Фантазия“ е приемникът на първата трупа, сформирана в Самоводене преди 125 г. Тогава на сцена първо е представен „Ивайло“, сочат запазените от наскоро починалата дългогодишна секретарка на НЧ „Извор 1893“ Елка Петрова архиви. В момента най-малките артисти в Самоводене репетират „Женско царство“ от Ст. Л. Костов, младежите играят „Скъпа Елена Сергеевна“ от Людмила Разумовская, а възрастните репетират „Хотел между тоя и оня свят“ на Ерик Еманюел-Шмит. Впрочем в Самоводене има още един театрален състав – към Пенсионерския клуб.
В НЧ „Извор 1893“ действат също Женският хор „Родна земя“ с ръководител Аспарух Костов, Младежката фолклорна група „Звънки гласове“ на Пламена Русева, Групата за автентичен фолклор „От извора“ под ръководството на Гергана Радова. Най-новата формация е танцовият състав „Самодиви“, ръководен от Ани Лалева. Към Читалището са още Клубът на заврените зетьове „Кукуряк“, начело на който е Петър Петров, Женското дружество „Детелина“ с ръководител Малинка Михайлова и Клубът за бойни изкуства и самоотбрана, заниманията в който води Христо Петров.
За всяка дарена сума ще получите съответен финансов документ и свидетелство за дарение. Приемаме с радост всякакви идеи за обновление и развитие, в замяна ние ще ви се отблагодарим с активна творческа дейност, концертни и театрални програми. казват от НЧ „Извор 1893“ в Самоводене по повод дарителската кампания.
На 1 и 2 юни то ще домакинства общински театрален преглед. Самодейците се надяват да могат да посрещнат достойно всички събития. Затова са планували тази неделя бригадата да се събере отново.
Междувременно се подготгвя и тазгодишното издание на Националния фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц“, чийто организатори са Читалището в Самоводене и Община Велико Търново. Фестивалът се провежда във Велико Търново, като тази година това ще стане в дните между 3 и 6 май.
Биляна МИЛЧЕВА
 


Ключови думи
читалище Самоводене самодейци
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати