Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Младен Маринов в Балван: Близки на загиналите в Македония ще дават ДНК проби за разпознаване на телата

  04.04.2019 12:09
Младен Маринов в Балван: Близки на загиналите в Македония ще дават ДНК проби за разпознаване на телата

Близки на загиналото в самолетната катастрофа българско семейство ще трябва да пътуват до Северна Македония, за да дадат генетични проби за разпознаване на телата, съобщи във великотърновското село Балван министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По думите му роднините трябва да пътуват до западната ни съседка, тъй като само по този начин ще се ускори процедурата по прибирането и погребването на телата в България.
„В момента сме направили организация тъй като телата са силно обгорени, невъзможно е разпознаването по външни белези. Създали сме организация, близки роднини по права линия да им бъде взет ДНК профил, за да бъде сравнен с тези н труповете. И когато се установи по категоричен начин самоличността на загиналите тогава вече правителството на Северна Македония и разследващите там трябва да освободят телата за да бъдат докарани в България“, обясни Младенов.
„За да се търси бързина ще трябва да пътуват близките до Северна Македония, иначе самите процедури ще отнемат време, но наистина трагедията е огромна и ние търсим по всевъзможен начин да облекчим близките и това да стане по-бързо“, допълни още министърът на вътрешните работи. Според него е нормално и в България да тече разследване по случая, а желанието на Северна Македония да бъдат направени ДНК проби все пак е молба за съдействие към българската страна.
Младенов беше в Балван за провеждане на областна работна среща на тема „Устойчиви инициативи и партньорства – превенция за сигурност“. Домакин на събитието са Община Велико Търново и кметство Балван, които ще представят пред всички общини от областта функциониращия Център за превенция и спорт. По време на работната среща бяха официално открити две нови площадки - за приложно колоездене и за оцеляване в природата.
Гости на събитието бяха представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, областните дирекции на полицията и пожарната, Съюз на българските автомобилисти – София, Областен съвет на Български червен кръст, Съюз на пивоварите в България, НВУ „Васил Левски“ и кметове на населени места.
На една от новите площадки, министър Маринов, кметът Даниел Панов и областният управител проф. Любомира Попова засадиха дръвчета.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Младен Маринов загинали катастрофа Балван
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати