Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Владимир Шумелов представя книгата си „Крадец на спомени”

  03.04.2019 13:51
Владимир Шумелов представя книгата си „Крадец на спомени”

На 5-ти април от 17,30 часа, в хотел „Арте” Владимир Шумелов ще представи най-новата си книга „Крадец на спомени”. Текстовете от нея ще чете актьорът Иван Митев под музикалния съпровод на роял на Роза Стоева.

 Книгата с разкази и новели е подготвена в навечерието на 60-годишния юбилей на писателя Владимир Шумелов, но излиза по-късно по културния проект „За буквите“ на Ангел и Мария Колеви от Филаделфия, САЩ. Тя съдържа 16 разкази и новели, някои от които ремиксирани и ремастерирани варианти на по-стари негови текстове, които се печатат за първи път в този вариант, както и нова проза. Сглобена така, книгата оформя пъзел на една духовна интимна вселена като част от автопортрета на времето – авторефлективност, пълзяща между минало, настояще и бъдеще; в същото време тя е и художествен дневник, но и албум с любими снимки-текстове (спомени). За книгата „Крадец на спомени” и авторът й Радка Пенчева смята, че тя се явява „поредна брънка от неговия размисъл за света и на липсата на удовлетвореност от отговорите, които намираме и чиято окончателна сигурност винаги ни се изплъзва”.

 Владимир Шумелов отдавна е познат на литературната общественост във Велико Търново. Роденият в Перник през 1958 г. белетрист и литературен критик е завършил „Българска филология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и завинаги свързва живота и дейността си със старата столица. В началото на 90-те години на XX в. е асистент по общо езикознание във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Един от основателите и председател на Сдружение на литературни дейци „Света гора“ във Велико Търново (от 1996 г. до закриването му през 2002  г.), член на националното Сдружение на български писатели в София (от 1999 г.). От 2009 г. е в Управителния съвет на Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“ – В. Търново. Един от основателите на Сдружение „Клуб на дейците на културата – Велико Търново“ (2016). В пе­ри­о­да след 1990 г. има над 500 публикации: бе­лет­рис­ти­ка, пуб­ли­цис­ти­ка, есе­та, пре­во­ди, ста­тии, ре­цен­зии, отзиви в на­уч­ни из­да­ния за ху­ма­ни­та­рис­ти­ка и сбор­ни­ци; редактор на книги от различни жанрове, автор на предговори към тях; редактор на юбилейни вестници във Велико Търново („Гайда“, „Земята на българите“, „Велико Търново“, „Независимост“), автор и редактор на статии за енциклопедии. Публикува многобройни критически статии и белетристични текстове в специализирани литературни сайтове в интернет. Главен редактор и редактор в различни културни издания, гост-редактор на специален български брой на френското списание за новелистика „Брев“ (Brèves, № 58, 1999). Член на  журита в прегледи на литературната продукция във Велико Търново, Стара Загора, Бургас и др. Съставител и автор на справочник „Литературно Търново. Търновски писатели и книжовници от св. Теодосий Търновски до наши дни“ (изд. „НЧ „Даскал Петър Иванов“, Ст. Загора, изд. „Огледало“, С., 2019). Негови текстове са публикувани на френски, английски, сръбски език.

От началото на 2013 г. работи като гл. експерт и координатор в дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ на Община Велико Търново.

  Владимир Шумелов е автор е на книги с разкази и новели, много от които са печелили награди на различни конкурси: „Двойно“ (изд. „Елпис“, В. Търново, 1994; Голяма награда за дебютна прозаична книга „Южна пролет’95“, награда „Дебюти“ на фондация „Славяни“); „Между Бекет и Аз“ (изд. „ПАН-ВТ“, 1998; изд. „Фабер“, 2003, В. Търново; Национални награди „Интелект’98“ и „Светлоструй’99“); „И така нататък“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2007); „Каквото дойде. Четири писма за любовта“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2014); „Крадец на спомени“ (изд. „Потайниче“, С., 2019); на книгите с есеистични и литературнокритически текстове „Накърнимото“ (изд. „Жанет 45“, Пловдив, 2004); „Цветните спомени на греха“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2009); „Лисица в кокошарника“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2013); „Pink Floyd. Елипси“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2013); „Ще чакам дъгата“ (изд. „Либра Скорп“, Бургас, 2017); съст. на „Биобиблиография на Владимир Шумелов“ (изд. „ДАР-РХ“, В. Търново, 2015).

 

 

 


Ключови думи
Владимир Шумелов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати