Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Четирима души от област Велико Търново се наредиха сред Достойните българи

  12.03.2019 13:47
Четирима души от област Велико Търново се наредиха сред  Достойните българи

Четирима души, свързали делата си с Великотърновско, се наредиха сред Достойните българи в инициативата на вестник „24 часа“. Церемонията по връчването на признанията бе проведена днес, като настоящата година е 17-тата от старта на инициативата. В. „24 часа“ награждава хора, извършили добри дела или спасили човешки животи.

Деветокласникът Емрах Стефанов от еленското с. Чакали (на снимката) стана Достоен българин. Той получи наградата си от директора по корпоративни комуникации в А1 Илияна Захариева.
Деветокласникът в СУ „Иван Момчилов“  бе отличен заради куража си да се бори рамо до рамо с огнеборците при пожар в къща село Чакали. „Това момче ми върна вярата в доброто и в младите хора. Емрах е пример за много по-възрастни от него как трябва да се действа при подобна ситуация. Не се уплаши от огромния пожар, разпъваше маркучи заедно с пожарникарите, втурваше се да помага с каквото може, успокояваше пострадалите. Едва на сутринта се усети, че е по домашни чехли, подгизнали от водата. Самият той не се изживява като герой. Добро и отзивчиво момче е. Затова искам повече хора да научат за него и да му благодаря“, разказа малко след случилото се през ноември м. г. кметският наместник на селото Силвия Йорданова.
Тогава в стара къща в Чакали през нощта избухва пожар. Възрастното семейство, което живее в къщата, извадило късмет, че жената се събудила, преди пламъците да го погълнат. Чувайки виковете, Емрах първи изскочил от дома си. Момчето живее с майка си и по-малкия си брат и са най-близките съседи на пострадалото семейство, чиято къща изгаря напълно.
Трябва да правим добро, без да мислим за наградата, сподели днес Емрах, получавайки отличието си.

34-годишният Пламен Иванчев от София също бе отличен в инициативата на в. „24 часа“. Иванчев помага да се възроди павликенското с. Караисен – откупува театрална постановка за жителите на селото, възстановява физкултурния салон, организира празник с тенис турнир...

Колекционерът Иван Вачков от Златарица дари на Музея във Велико Търново колекция от 182 шевни машини и часовници от XIX в., заради което също бе обявен за Достоен българин. Отличието му бе връчено от Ани Салич.
Още един представител на област Велико Търново има сред тазгодишните Достойни българи. На 24 октомври 2018 г. фелдшерката Илияна Петрова от Стражица изроди близнаци в линейката на път към Болницата в Горна Оряховица. Този случай – появата на близнаци в такива условия, е пръв у нас, а фелдшерката получи отличието си от шефа на ВМА д-р Венцислав Мутафчийски. 

Общо 700 са вече Дстойните българи от старта на инициативата на в. „24 часа“ до днес. На финала на днешната церемония стана ясно, че организаторите ще направят дигитална карта на доброто и на достойните българи.


Ключови думи
Достойните българи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати