Вторник, 16 Мар 2021
            
Политика

Премиерът Борисов във Велико Търново: ГЕРБ няма да направи компромис с етническия мир

  09.03.2019 15:43
Премиерът Борисов във Велико Търново: ГЕРБ няма да направи компромис с етническия мир

Има една тема, с която ГЕРБ няма да направи компромис. И то не защото някой ни е извил ръце, помолил, настоял, както искате го наричайте. Тази тема е етническата толерантност, етническият мир. С мен подобен разговор не е воден .
Коментара направи премиерът Бойко Борисов, който се включи в осмата Политическа академия на Жени ГЕРБ. Форумът се провежда във Велико Търново, а думите на Борисов бяха провокирани от обвинения на БСП през последните дни, според които ГЕРБ и ДПС са се договорили за Закона за вероизповеданията. Пред дамите в партията Борисов защити тезата си, включително с лични спомени от Възродителния процес.


Участник съм във Възродителния процес, бях на 27 г., командвах батальон. Такава мъка, такъв ужас повече няма да допусна, докато от мен зависи нещо. Ужас и за българи, и за мюсюлмани. Даваха им по 1 кв. м. да си сложат покъщината. С очите си видях българи с различна религия да се гледат и да искат да се убиват. И понеже тогава бяхме във Варшавския договор, а Турция в НАТО – тук щеше да стане началото на голямата война. Спаси ни разпадането на Варшавския договор, нямаше такова противостоене, което да наложи по мирен начин да се разреши конфликтът. Но нашите приятели от Сърбия, Косово не се спасиха... Хиляди масови гробове, десетки хиляди изчезнали сърби, косовари… Ужасно, чудовищно време, сътворено от БКП/ БСП. Още не може да се забрави това, призна премиерът.
Не знам защо не се започне от там дали е правилно друг да дава парите на проповедниците при християните, мюсюлманите, католиците. Обвиняват ни в уйдурма с ДПС. Ами ние в ГЕРБ имаме десетки хиляди мюсюлмани. Защо трябва да се договоряме с ДПС по тази тема?! Мюсюлманите в нашата партия не заслужават ли ние да ги подсигурим?! Затова взехме решение да плащаме и на попове, и на имами… Толкова усилия положихме и си стиснахме ръцете със Саудитска арабия и се разбрахме на Балканите не само, че няма да се проповядва, а точно обратното. И го даваме като пример за етническа толерантност. Какво лошо има? Цял живот съм бил биткаджия и толкова искам да се спася от това. Защото няма хубава битка. И да дърпаш бабички по границата не е голямо геройство. Иди дърпай здравите мюсюлмани, там, по техните райони. Да видиш какви ще са последствията. Защото на жълтите павета е лесно. Какво ни е донесло това, че при турското робство сме се клали години наред. На Сърбия и Косово, на хърватите – какво им донесе? Етническото напрежение ще ни върне назад толкова години. И ние сега просто казваме – опрощават се дълговете. Средно по 10 млн. лв. целево на година отпускаме за стотици нови черкви, за манастири. Още преди месец авансово дадохме 5 млн. лв. за заплатите на свещениците. Срещнахме се със Синода преди да внесем Закона за вероизповеданията и обяснихме всичко. ОК, идват избори, най-лесно е да се приказва, но нека има малко мяра. Иначе ще ни върнат векове назад. Искаме да тръгнем начисто и оттук нататък всеки да си оправя финансите, допълни премиерът. За много неща си замълчах, но по тази тема няма да си замълча. И нас ни интересува да се представим добре на изборите и не мога да ги оставя да приказват такива неверни неща, каза още Борисов.
С ДПС имаме разбираме по една тема – НАТО, превъоражаване на армията с най-съвременна техника. Това е, за което е разговаряно с ДПС. Знаете, там някои от нашите коалиционни партньори са точно на обратното мнение. Но за вероизповеданията имаме разбирането, че е добре правителството да плаща на тези, които проповядват религия, каквато и да е тя. Като православен народ сме толерирали православието през годините, но и това е разбираемо, коментира още Борисов, и анонсира, че в понеделник е поканил на среща Патриарха и Главния мюфтия.
Разбор на външната политика направи още Борисов пред форума на Жени ГЕРБ. По думите му в отношенията си с Русия, с НАТО, със САЩ, с ЕС държавата ни подхожда партньорски и в интерес изцяло на българина.
Не знам като се пенсионирам БСП какво ще говорят по конгреси и пленуми. Паднала комета някъде – когато Бойко Борисов управляваше, комета падна ще кажат, предрече Борисов. И засегна и темата с енергийните проекти.
БСП явно са забравили, че „Южен поток” бе спрян по време на техния мандат след наказателна процедура от Брюксел заради корупция в обществените поръчки. Нефтопроводът Бургас – Александруполис пък не бе реализиран заради всеобщите опасения от разливи. Не може да става и дума за някакви зависимости на България около проекта АЕЦ „Белене“. Тук вече говорим за изцяло българска централа, всичко сме си платили. Сега търсим чрез конкурс желаещи да инвестират в този проект, като всичко става на пазарен принцип. За каква зависимост говорим, попита министър-председателят.
Никой повече от България не е зависим от Черно море, каза още Борисов, визирайки основно туризма, от който страната ни печели милиарди. Никой не иска, докато е на яхта, край него да плават военни кораби, затова балансираните отношения с Русия тук са много важни, обясни той.


И българското председателство на Съвета на ЕС се нареди сред темите, коментирани от премиера. Според него то все още се дава за пример, както и направеното от България за Балканите.
И аз, и цялата страна получихме редица признания за този наш принос. Много важна роля тук имаше и Договорът за добросъседство, който подписахме със Северна Македония. Той даде тласък на много процеси, посочи той.
 Бойко Борисов поясни, че инвестициите в пътната инфраструктура, част от европейските транспортни коридори, са много важни и че България прави всичко възможно, за да изпълни своите ангажименти в тази посока.
С нашите съседи искаме да има свързаност, защото това ще даде възможност за повече чужди инвестиции в региона. В същото време осигуряваме и повече работа за транспортния бранш. Повече работа означава по-високи доходи. Това е начинът, каза премиерът. Припомни, че АМ „Хемус“ се строи активно и необходимите средства за изграждането в размер на 1, 3 млрд. лв. са осигурени.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Борисов ЖГЕРБ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати