Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Идеи за повишаване на доходите бяха представени във Велико Търново

  01.02.2019 10:38
Идеи за повишаване на доходите бяха представени във Велико Търново

Сдружаване и синдикализация на работниците, данъчна реформа в посока облекчаване на по-бедната част от населението и по-голямо участие на държавата в икономиката - около тези идеи се обединиха лектори и гости на първата среща от националната обиколка "Да спрем прехода към дъното", която се проведе на 31 януари във Велико Търново.
Въпросът "Как да се повишат доходите веднага" събра синдикалисти, активисти, университетски преподаватели, учени и граждани с различен професионален и житейски опит в Младежкия дом в града, като в рамките на повече от два часа бяха обсъдени както принципни въпроси като неравенството, експлоатацията, отношенията между труд и капитал, така и конкретни мерки за справяне с част от проблемите в България.
Председателят на Сдружение "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова обърна внимание на острата необходимост от сдружаване, взаимопомощ и общи действия от страна на работниците у нас. Синдикализацията е задължителна, независимо дали работещите хора ще изберат някой от големите синдикални федерации, или ще създадат свой синдикат, ако искат да имат шанс да отстояват правата си, изтъкна тя.

Григорова даде конкретни примери - от едно общинско и едно частно предприятие - в които създаването на синдикат е донесло преки ползи като повишаване на възнаграждението, повече дни платен отпуск, колективни трудови договори и превръщането на работниците във фактор, който може да влияе върху управлението на предприятията. Самоорганизирането вътре в предприятията е единственият вариант за увеличение на доходите веднага, посочи тя.
Григорова обърна внимание на последните работодателски инициативи в посока промяна на трудовото законодателство, които в момента се обсъждат от Министерството на труда и социалната политика и има голям шанс част от тях да бъдат превърнати в законодателна инициатива. Исканите от бизнеса промени са в посока повече извънреден труд и още по-голямо отслабване на сигурността на работниците и по-голяма експлоатация, предупреди тя, и призова хората бъдат готови включително за улични протести.
Финансистът и бивш председател на партия АБВ Константин Проданов обърна внимание на въпроса с преразпределението на богатствата, които се създават в държавите по принцип и в България в частност. "2016 г. беше първата година, в която реалният доход на глава от населението достигна нивата на същия показател през 1990 г. В същото време брутният вътрешен продукт през 2016 г. е 140% от онова, което е било през 1990 г. Произвеждаме грубо казано 40% повече, но разпределението е такова, че голямата част от произведения продукт отива в ръцете на една малка група хора", коментира той.
Проданов подчерта, че това е глобална тенденция и цитира статистика от световния икономически форум в Давос, според която през 2017 г. 83% от печалбата в глобален мащаб е отишла в ръцете на 1% от хората. Процесите са глобални, но България е страната с най-голямо неравенство в Европейския съюз, посочи той и предложи конкретни мерки за намаляване на неравенството, които могат да се заложат в Закона за държавния бюджет. Такива са въвеждането на необлагаем минимум за доходите на физическите лица до размера на минималната работна заплата - което ще остави в ръцете на всеки работещ допълнителни около 50 лева всеки месец, и въвеждане на намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост. Мярката, която да компенсира в бюджета тези две мерки и дори да донесе още средства в него, са по-високи ставки за най-богатите, повишаване на максималния осигурителен доход, повишаване на данъка върху дивидентите, който в момента е 5% и други.
Физикът от БАН и председател на „Българската левица“ Боян Киров обърна внимание на факта, че цената на труда в България е 10 пъти по-ниска от тази в развитите страни и съществена промяна в тази посока е невъзможна без нова индустриализация на страната, като за целта ще трябва да се откажем от мантрата, че "държавата е лош стопанин". Вместо това трябва да инвестираме целенасочено в ключови производства с висока добавена стойност, високи технологии и т. н.
Социологът и член на Колектив за обществени интервенции Георги Медаров постави ситуацията в страната в международен контекст и посочи, че ксенофобските движения и партии, които в момента са във възход по света, не представляват никаква реална алтернатива - дори напротив. Докато настройват един нуждаещи се срещу други и се захранват от омразата, всъщност прилагат закони като тези за "робския труд", както стори Виктор Орбан в Унгария.
Всички гости на срещата получиха безплатен достъп до различни издания на Колектив за обществени интервенции и "Солидарна България" - сред тях докладите "Плосък данък или демокрация" и "Народът срещу социалните помощи", изследването "Експлоатация и съпротива", брошурата "За кога са ниски ниските данъци" и други.


След Велико Търновото обиколката, която се организира с помощта на Фондация "Роза Люксембург", ще мине още през Варна, Видин, Пловдив, Русе и Казанлък.


Ключови думи
доходи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати