Неделя, 14 Мар 2021
            
Светски

Когато магията на фолклора те завладее

  30.12.2018 16:44
Когато магията на фолклора те завладее

Дългогодишният секретар на читалище „Народна просвета 1874” в с. Ресен Цанка Добрева отпразнува 70-годишният си юбилей. Тържеството, организирано в нейна чест, се превърна в истински празник на селото, защото жителите му имат за много неща да ѝ благодарят. За неуморната ѝ работа като секретар на читалището в продължение на 45 години. За това, че описа, превърна в слово и пресъздаде на сцената със самодейците над 30 обичая на ресенчани, с които печелят медали и награди, където се появят. А 10 от тях превърна в книгата „Корени и пѝрляци”, издадена от нейните деца Албена и Енчо. Че пое и ръководи и до днес двата състава за автентичен фолклор и привлече за българската кауза много млади хора в Ресен. И не на последно място, че милее за селото и е посветила живота си да запази за поколенията неговите традиции.

 Цанка Добрева е коренячка ресенчанка, родена на 3-ти декември 1948 г. Средното си образование завършва във Велико Търново, в Първа гимназия „Св. св. Кирил и Методий”. После учила и завършила Библиотекарския институт в София и през 1973 г. започва работа в читалището. Било истински късмет, защото тогава, във връзка със 100-годишнината му, отпуснали бройка от Окръжния съвет за култура. Като подарък от страна на властта към институцията. Условието било Цанка да работи поне 5 години, а останала 50, защото ѝ харесало. Пък и била млада булка в селото. С първата ѝ любов Ангел се взели като била още 17-годишна. Той също бил от Ресен, та нямало къде да мърда. „В подготовката на 100-годишнината аз попаднах в някакъв водовъртеж. Бях много млада, на 20 и няколко години. Спускаха много задачи, но аз в началото не ги разбирах. Тогава щеше да се открива и музейната сбирка. Пишеха се писма до всички землячески групи на Ресен. Първата ми работа беше това – да пиша писма, да залепям пликовете и да ги изпращам. Беше ми толкова странно, но като почнахме да подреждаме музейната сбирка, ми стана любопитно и интересно, защото виждах неща, които възрастни хора от Ресен носеха в музея с такова желание…Само за няколко дни събрахме над 500 експонати – от бита на селото, снимки, носии…По това време се създаде и една група за изворен фолклор „Зелен бръшлян”, която съществува и до ден-днешен. Всичко това се приплете като някаква магия”, разказва за началото „мама Цани”, както я знаят в Ресен.

 20 години ръководи и двата състава за автентичен фолклор

В чест на 125-годишнината на читалището, през 1999 г., Цанка създава детския фолклорен състав „Ресненче”. Първите записани деца били внуците на жените от групата за изворен фолклор „Зелен бръшлян”, които идвали на репетициите с бабите си. „Ония ми ти очички грееха. Толкова любопитно им беше. Тези деца сложиха началото. Името на състава го даде отец Георгий. Подари им икона на св. Димитър и смятам, че тя все още ги закриля и ги води напред към медалите”. И както в живота на Цанка големите събития са от юбилей на юбилей, така и „Ресненче” догодина ще навърши 20 години, а читалището - 145. Юбиляр през Новата 2019 г. е и групата за изворен фолклор „Зелен бръшлян”, който Цанка ръководи също от 1999 г.  

Над 100 стари песни и около 40

обичая е записала в тетрадките си

От бабите и от отец Георгий, игумена на Преображенския манастир, който през годините ѝ е бил пръв помощник. Самият той от с. Ресен, научил от баба си и прабаба си много от фолклора на селото и го предал на читалището. „Когато подготвяме обичай, той е този, който ще погледне, ще корегира”, споделя за сътрудничеството си с отеца Цанка Добрева. Съвместната им работа продължава, защото тя, макар и вече пенсионерка, продължава да работи в читалището на граждански договор. Възрастните хора охотно ѝ разказвали, защото никога не задържали само за себе си това, което знаят и могат в миналото. Цанка си спомня, че през 1990 г., когато за пръв път възобновили обичая лазаруване с детската фолклорна група и малките лазарки тръгнали из селото, хората ги чакали по вратите. А щом момичетата запеели и казвали благословиите си за здраве и берекет, от очите на възрастните тръгвали сълзи. Дълго време обичаят бил поддържан, но в последните години разредили, защото съвпадал с общинския празник на художествената самодейност.

Любимата ѝ песен е „Да знайш, мале, да знайш” – бавна, тежка ресенска песен. А обичаят, който е останал в сърцето ѝ, в спомените и съзнанието ѝ, е обичаят за Кръстовден – „Захващане на първа леха”. Това е и първият обичай, който подготвила – отначало със страх, после с много вълнение и очаквания. Но се получило много добре и го поддържали години наред на сцена.  

„В началото, като не бях опитна, това да работиш с хора, крие много опасности, защото всеки човек има собствено мнение и разбирания. И тези двайсетина човека, така трябва да работиш с тях, че хем да си съгласен, хем да му внушиш, че трябва да следва някаква друга линия. Това ми беше най-трудно. Когато почна да се получава, на мен вече ми доставяше истинско удоволствие. И досега”, споделя пазителката на традициите в Ресен.

 Поредният юбилей за Цанка Добрева, този път личен, вече отмина и тя гледа напред. Започнали са репетициите за новия сезон. Подготвят не точно обичай, но обичайна практика, която се прилагала в семейство, което е сполетявано години наред от нещастия – умират деца, залежават се болни. Ще бъде показано как точно се предпазват. Сценарият още не се е избистрил в главата ѝ, ще претърпи промени, но ще го измисли. Това - с големите. А с „Ресненче” ще правят обичая „Първо запридане”. Миналата година спечелили златен медал с „Първо замясване” – ритуална практика, с която изпитвали момата дали е готова за женене, може ли да меси хляб, че да не я бие свекървата през ръцете. А третият „изпит”, който момата трябва да положи, е дали може да ниже нищелките, за тъченето. Това ще е пък следващият обичай, който ще подготвят с децата от фолклорния състав.

 „В репертоара и на двете групи, които ръководя и до днес, са пресъздадени местни традиции във фолклорната обредност, песни и диалект. Бавно и трудно оживява всеки един ритуал или песен, първо в сърцата по време на репетиции, после на сцените. И, превърнал се в магично преживяване, оставя у зрителя зрънце от непреходното, българското, от извора.”, пише в предговора на книгата си „Корени и пѝрляци” Цанка Добрева. Книгата е посветена на децата и внуците ѝ, благодарение на които тя е факт. Подарък за юбилея. Сборникът с 10-те най-любими и награждавани обичаи вече е библиографска рядкост, тъй като е само в три екземпляра. Затова пък двата от тях ще останат на ползу роду – в ресенското читалище и РБ „П. Р. Славейков” във Велико Търново като дарение.

Ана Райковска               

 

 


Ключови думи
Цанка Добрева с. Ресен юбилей
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати