Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Педагогическият факултет на ВТУ празнува 35-та си годишнина

  15.11.2019 16:01
Педагогическият факултет на ВТУ празнува 35-та си годишнина

Днес в Голямата зала на Общината с Тържествено събрание Педагогическият факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза своя 35-годишен юбилей. Поводът събра много студенти, изтъкнати преподаватели, бивши декани и зам.-декани на факултета, зам.-ректори и деканите на други факултети, началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева, зам.-кмета на Велико Търново Снежана Данева – Иванова, областният управител проф. Любомира Попова и др.  

Започнал своята дейност през учебната 1984/85 г. със 150 студенти, с две специалности - „Предучилищна педагогика” и „Начална училищна педагогика” и с първия си декан – проф. дпн Марин Люлюшев, днес в Педагогическия факултет се обучават 1760 бакалаври и 900 магистри. 35-те години на съществуване на Факултета са неизменно години на възход – разкриване на нови катедри, увеличаване на специалностите, на щатните преподаватели, сред които има все повече млади хора. Подготвя висококвалифицирани кадри за образованието, визионери и лидери в обществото. За да се стигне до съвременната реалност, в която специалностите „Начална и предучилищна педагогика и „Педагогика на обучението по физическото възпитание” са сред най-търсените специалности в Университета.

 В словото си деканът на Педагогическия факултет и своеобразен домакин на тържеството проф. дн Венка Кутева – Цветкова припомни интересната 35-годишна история на развитие на сравнително младия факултет на ВТУ. „Професията на учителя, казват е призвание, понеже да работиш с деца трябва да умееш да ги чувстваш като свои. Тази професия ни задължава да изпитваме радост от чуждите успехи. Но пък едва ли има друга професия, която да зарежда с толкова много позитив. Затова ние, преподавателите от Педагогическия факултет на Великотърновския университет, нека благодарим за възможността да бъдем полезни на обществото и да продължим да даваме най-доброто от себе си в избраното поприще. Честит юбилей, колеги и приятели!”, с тези думи се обърна към аудиторията проф. Кутева.

Преди да поздрави с празника ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов призова към минута мълчание в памет на починалите, сред които е и първият декан проф. Люлюшев. „Когато отбелязваме такава годишнина е добре да благодарим на хората, които са поставили темелите, на приятелите, които са ни протегнали ръка и са ни помогнали да изградим факултета. Педагогическият факултет е млад факултет. 35 години не стигат, малко са. Трябват много по 35 години и аз го желая на колегите от сърце, на всички, да успяват и да знаят, че са част от голямото семейство на Великотърновския университет. Затова в нашия скромен подарък сме поставили и един кипарис. Време е да се засади едно дърво, да има памет за годините, които минават, продължават, остават във времето и както птиците през зимата да си свиват гнездо”, каза проф. Бонджолов.

Приветствени слова прозвучаха и от областния управител проф. Любомира Попова – възпитаник на първия випуск на Педагогическия факултет, както и от зам.-кмета Снежана Данева – Иванова.

 Музикалният поздрав, като за празник, бе от студенти на специалност „Музикална педагогика”. На сцената бяха призовани и 20 изтъкнати и заслужили преподаватели на Педагогическия факултет, на които проф. Кутева връчи юбилейни грамоти.

Тържествата около 35-годишния юбилей са съпроводени и с провеждането на двудневната международна научна конференция „Педагогическото образование – традиции и съвременност”, която се откри в сутрешните часове.

Ана Райковска     

 


Ключови думи
Педагогически факултет ВТУ юбилей
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати