Вторник, 11 Oct 2022
            
Общество

Изследователи: Никола Петров е първата българска марка, призната от Европа

  19.12.2018 20:02
Изследователи: Никола Петров е първата българска марка, призната от Европа

На 19 декември 1873 г. в семейството на абаджията Петър Джуров в Горна Оряховица се ражда пето дете – Никола. Четвърт век по-късно Никола Петров (едва ли много хора знаят, че фамилията му всъщност е Джуров) става първият българин световен шампион. 145 години след това родният му град продължава да тачи паметта му и да отбеляза поредната годишнина с поредица от събития, продължили почти цял месец. Кулминация на спортната част от проявите беше Межуданородният турнир за деца. Образователната част завърши с прожекция на документалния филм „Никола Петров – Българинът”, представен от част от екипа, работил по лентата.
Преди повече от 100 години Никола Петров е бил най-познатата българска марка пред света, както днес е Стоичков, обясни просто на младежката публика директорът на Историческия музей Пламен Мадемов, който е сред основните разказвачи във филма.
Всъщност в залата бяха много герои на продукцията, част от която е снимана в залата по борба в спортния комплекс, носещ името на Никола Петров, както и по улиците на Горна Оряховица, представена в днешния си вид и с архивни фотоси.
Много е важно да познаваме историята и да тачим героите си, защото народ, който не знае миналото си го чака тежко настояще и вероятно още по-трудно бъдеще, обърна се към младите хора сред публиката и инициаторът на прожекцията Димитър Николов – председател на Постоянната комисия за младежта и спорта към ОбС и член на Инициативния комитет за отбелязване на 145 години от рождението на Никола Петров.


Човек, кален в спорта, преодолява по-лесно житейските трудности. Не забравяйте неговия пример. Пожелавам ви да се издигнете с добро, с воля и с цел над дребните теми в живота и да постигнете с усърдие и постоянство успехите, които желаете, обърна се към младите хора и зам. кметът Йорданка Кушева.
Лентата бе представена от режисьора Ваня Иванова и монтажиста Биляна Николова. Филмът за иконата на толкова мъжествен спорт е направен от дамски екип. Сценарист е Зорница Гюрова, от чийто, вече покоен, баща тръгва идеята. Той разказвал за Никола Петров и от неговите разкази се запалили да направят документално представяне на една легенда. Зорница Гюрова направила огромно проучване на архиви във Франция и Германия, натрупала огромна база данни, а най-голямата й находка била да попадне на колекционера Нено Николов от Севлиево, който в продължение на 50 години събира всичко, свързано с борбата и особено с Никола Петров. Той е основен разказвач във филма, а цялата си информация е събрал в книга, която в началото на следващата година ще види бял свят с помощта на Димитър Николов и фирмата-издател на горнооряховския вестник „Седмицата” и сайта RegNews.


Филмът развенчава някои легенди, създава нови, постарали сме се да пресъздадем историята на един огромен със значението си човек по човешки начин, казаха авторите на „Никола Петров – Българинът”.
Това че Никола Петров не е бил непобедим и е познал и вкуса на загубата ни най-малко не намалява неговото значение за нас, напротив. Важно е да го познаваме в пълнота, добави Нено Николов.


Във филма се акцентира не толкова на спортиста, колкото на човека, родолюбеца и патриота. Това е ценното – да се види как един спортист, постигнал най-големите успехи, не забравя откъде е тръгнал и се връща да помага на сънародниците си в най-трудните военни години. Това беше посланието, което отправиха организаторите на прожекцията към младежката част от аудиторията – наследниците на Никола Петров от клуба по борба.
Преди това момчетата и момичетата от клуба поднесоха венец и се поклониха пред паметника на Никола Петров Той е издигнат за неговата 100-годишнина на мястото, където са били старите горнооряховски гробища и където се предполага, че са костите му. Днес там е парк, носещ неговото име.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
Никола Петров
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати