Петък, 19 Мар 2021
            
Светски

Пазителката на традициите в с. Ресен Цанка Добрева празнува днес 70-годишен юбилей

  03.12.2018 12:34
Пазителката на традициите в с. Ресен Цанка Добрева празнува днес 70-годишен юбилей

На 3-ти декември, с тържество в ресенското читалище „Народна просвета 1874”, 70-годишният си юбилей ще отпразнува дългогодишната му секретарка Цанка Добрева. Мястото не е избрано случайно, тъй като тя му е посветила 45 години от своя живот. Започва работа в него още през 1973 г. Две години по-късно, за стогодишнината му е назначена за секретар. Създава и ръководи двата фолклорни състава за автентичен фолклор към читалището – група за изворен фолклор „Зелен бръшлян” и детски фолклорен състав „Ресненче”. Сама събира от бабите песни и обичаи, за да не секва народната памет.

От няколко години е пенсионерка, но продължава, макар и на граждански договор, да влага време и усилия във всички инициативи. Продължава да работи и със самодейните състави, които са печелили множество отличия на събори и фестивали в цялата страна.  Тържеството е с начален час 15,30, а „мама Цани”, както я знаят в селото, ще посреща гости.

 Празникът се очертава да бъде весел, защото ще присъстват и двата фолклорни състава  - „Зелен бръшлян” и „Ресненче”, които са й подготвили изненада.  

 За да остане за поколенията сътвореното и събраното от нея, децата й Албена и Енчо й правят най-хубавия подарък. Подготвили са луксозно цветно издание на сборник със заглавие „Корени и пирляци” с описание на 10 обичая от селото, които майка им е описала и пресъздала на сцената със самодейците. Запазен е автентичния диалект от Ресен. Към всеки обичай има анонс от авторката. Много са и фотосите, запечатали моментите от тези обичаи, донесли на съставите и читалището купища медали, включително златен медал от събора в Копривщица. В предговора, чийто автор е юбилярката, тя споделя: „Назначена като читалищен секретар, попаднах в емоционалния водовъртеж на нещо непознато, но притегателно. Нещо магично. Нещо, което „влиза“ в сърцето и остава завинаги. Бях най-младата и напълно омагьосана от безпределната почит към местния фолклор, която останалите, по-възрастни жени носеха в себе си. Годините се нижеха сред песни, носии, обичаи. С тях и юбилеите”. Цанка Добрева изказва и огромната си благодарност към читалището, към двата състава за взаимното доверие. Благодари и на архимандрит Георгий - игумен на Преображенския манастир и почетен член на читалището. За нея той е неизчерпаем извор на народна мъдрост, житейски традиции, автентични песни и хора и голям приятел на село Ресен.

Книгата е уникална и вече е библиографска рядкост, защото е само в три екземпляра. Двата ще бъдат дарени на РБ „П. Р. Славейков” във Велико Търново и на ресенското читалище. За да получат даренията, на тържеството по случай юбилея са поканени директорът на библиотеката Иван Александров и председателката на читалището Дияна Джанзова.

Ана Райковска

   

 

 


Ключови думи
Цанка Добрева с. Ресен обичаи юбилей
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати