Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Хиляди се събраха за Празника на еленския бут в Елена

  27.10.2018 15:55
Хиляди се събраха за Празника на еленския бут в Елена

Хиляди гости посрещна Елена за Празника на еленския бут. За седма година празникът, организиран от Община Елена и Местния съвет по туризъм, показва как във възрожденския град пазят традициите си и как ги обогатяват с времето. И тази година домакините не изневериха на неподправеното гостоприемство на балканджиите, отворили сърцата си за своите гости.


Еленският бут е местен деликатес, който още от стари времена скътвали във всяка къща за най-драгите си гости. Откакто вкусното изкушение си има и празник, славата на балканския град нарасна още повече. И тази година местата за настаняване в Елена бяха резервирани седмици преди празника.
Кулинарният празник традиционно се провежда по Димитровден. Денят е избран заради традициите на балканджиите, които, незнайно откога, по това време на годината се стичали на най-големия, пъстър и весел събор в околията.
Неофициално тазгодишният празник бе открит още снощи, но официалният му старт дадоха малко преди обед днес кметът на Елена Дилян Млъзев и председателят на Местния съвет по туризъм Костадин Димитров.

И двамата посрещнаха с ``Добре дошли`` гостите, стекли се за празника от цялата страна. Специалния ден уважиха депутатите инж. Клавдия Ганчева, д-р Станислава Стоянова и Валентин Ламбев, областният управител проф. Любомира Попова, кметове и председатели на Общински съвети от цяла България, зам.-председателят на Съвета на българите в чужбина Тодор Ангел и др. 
И тази година една от големите атракции за празника бе пърленето на прасе над трап.Старата еленска традиция бе възродена още при първото издание на Празника на еленския бут и оттогава е неизменна част от колоритния ден. В ритуала участват само мъже, но по време на война, когато селата опустявали, за работата викали и жени. Иначе задачата на жените е да стегнат софрата, докато мъжете са край трапа. След като се гътне прасето, касапите изкопават трап и запалват в него огън. Пламъците трябва да са толкова високи, че да стигат до животното. То се  пърли над трапа, остъргва се с мотика и се разфасова. Това се прави от главния касапин - този, който е заклал прасето. На него се полага и първата мръвка.
Стотици жители и гости на града видяха и специална кулинарна изложба, подготвена от читалища и пенсионерски клубове в Еленско.В истинска атракция се превърна и гостуването на популярния от телевизионния екран готвач Иван Звездев, който специално за празника представи суши по еленски.
За мен дори по-вълнуваща от касаплъка днес е изложбата с еленски специалитети. На всеки фестивал трябва да се представя нещо ново, аз реших това да е Еленско суши. Хем да впечатлим младежта, която малко забрави родната кухня и традиционните ни ястия, хем да представим нов специалитет. А Еленското суши е ориз, увит в нарязан на 1 мм дебелина еленски бут, което може да се постигне само с машинка. Има плънка от свинско бонфиле и крема сирене от местните мандри, разбира се. Оризът е подправен с малко оцет, разказа Иван Звездев, и прояви готовност да предостави рецептата на всяко заведение, което иска да я включи в менюто си. Семпла е, но много интересна, уточни готвачът.
Като човек, канен и участвал в най-различни кулинарни празници, Иван Звездев е забелязал, че точно такива празници радват най-много хората и ги зареждат максимално с положителни емоции и вяра в доброто бъдеще. Такива събития дават възможност на младите да се запознаят с родните вкусове. Виждам как на всеки национален празник вече хората бягат от модерните храни и търсят нашите – пълнено агне, пълнен шаран... Дори и най-непохватните запретват ръкави само и само да спазят традицията, сподели Звездев. Различното на еленския бут от европейските е, че нашият е естествено узрял, а чуждите са с натриев нитрат или нитрит, пише си го на етикета. Хамон, прошуто... В доста страни се прави, у нас – в Банско и Странджа и някои други места, но навсякъде има специфика заради климата. Но само тук и 2-3 г. да стои, не се разваля, дори без камера или някакви изкуствени опаковки и условия, обясни Иван Зведев. След като нави сушито, то бе раздадено на гостите на празника.


А празникът продължи с изпълненията на Ана-Мария и оркестър ``Закс``. В 13 ч. бе даден стартът на приключенската игра ``В търсене на изчезналия бут``. В нея близо 30 отбора си оспорват голямата награда – еленски бут, като за целта минават през различни изпитания. Награждаването е насрочено за 18 ч. тази вечер.
Забавни игри и танци, театър за децата, почерпка, поздрав от самодейци от Еленско, от Ивелина Колева, от оркестър ``Канарите`` също са предвидили организаторите. Официален край на втория ден от Празника на еленския бут ще сложи заря в 20.30 ч.
Веселбата продължава и утре, 28 ноември. В 11 ч. край Касапския кът започва ``Какво остана от прасето`` - открита кухня за вкусни местни специалитети. Традиционна еленска гозба ще приготви участникът в Hell’s kitchen Мартин Трухчев.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Празник на еленския бут
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати