Петък, 19 Мар 2021
            
Други

ОДМВР се включва в операцията „Европейски ден без загинали на пътя“

  18.09.2018 11:57
ОДМВР се включва в операцията  „Европейски ден без загинали на пътя“

За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, сред страните членки на мрежата и нейните партньори се осъществява полицейската операция „Европейски ден без загинали на пътя“. Тя ще се проведе на 19 септември 2018 г., а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти. 
В тази връзка ОДМВР- В. Търново е предприела редица предшестващи операцията инициативи. Информационни материали са осигурени за всички полицейски управления на територията на областната дирекция, засилено е полицейското присъствие по главните пътища и в малките населени места, предприети са необходимите мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и предпоставките за пътни инциденти с деца в началото и през учебната 2018/2019 г. От 1 септември стартира традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която ще продължи до 31 октомври 2018 г. Осигурено е полицейско присъствие в районите на училища преди и в края на учебните занятия, с превантивен ефект и с цел недопускане на пътни инциденти.
Провеждат се специализирани полицейски операции, с различна насоченост. Тридневна полицейска операция за подобряване на мерките за безопасност и организация на движение се проведе на 14, 15 и 16 септември на територията на ОДМВР – В. Търново. Полицейските служители следяха стриктно за спазване на скоростните режими, неправилно изпреварване, използване на обезопасителни колани  и каски, шофиране, след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества.
В рамките на операцията са били заснети 749 видеоклипа за контрол на скоростта. Установени са 4-ма неправоспособни водачи. За неправилно изпреварване са санкционирани 37 водачи, за неизползване на обезопасителен колан – 28. Установени са 30 водачи, неспазили хоризонталната и вертикална маркировка, а 6-ма са седнали зад волана, след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Съставени са 84 акта, наложени 285 глоби по фиш и са издадени 30 заповеди за налагане на принудителни административни мерки. 
Опазването живота и здравето на участниците в движението по пътищата е отговорност на всеки един от нас. От вниманието, съобразителността, толерантността и културата ни на пътя зависи нашата безопасност.
В тази връзка от ОДМВР – В. Търново призоваваме всички граждани, участващи в движението, било като водачи, пътници или пешеходци към разум и отговорност.  Пътните произшествия са резултат от човешки грешки, повечето от които биха могли да бъдат предвидени и избегнати. Бъдете толерантни, спазвайте стриктно правилата за движение и указанията на полицейските служителите в ситуациите, които го изискват. Не забравяйте, че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане.
 


Ключови думи
акция операция полиция
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати