Неделя, 09 Oct 2022
            
Общество

Лихвите по кредитите вдигат наемите във Велико Търново

  05.08.2018 08:45
Лихвите по кредитите вдигат наемите във Велико Търново

Очакваният скок на лихвите по жилищните кредити ще удари сериозно Велико Търново. Градът е сред първенците в страната по изтеглени заеми за апартаменти. Неслучайно старата столица е презастроена, а предприемачите търсят свободни парцели под дърво и камък.
Всичко това обаче ще се отрази и на наемите. Те ще тръгнат стремглаво нагоре, след като собствениците ще бъдат принудени да плащат по-високи вноски, за да покриват ипотеката. Към момента квартирите в старата столица никак не са евтини. Разбира се може да се намери и жилище за по 200 лв. на месец, но хубавите апартаменти са на доста по-сериозни цени.
Напълно обзаведен апартамент в центъра на града върви между 400 и 500 лв., в зависимост от броя на стаите. В квартал „Кольо Фичето“ цените също са високи. Двустайно жилище струва на месец около 350-400 лв. Високи са наемите и в района около пътен възел „Качица“, както и в района на КАТ и комплекса „Слънчев дом“. Между 250 и 300 лв. пък вървят наемите на „Пишмана“. Малко по евтини са жилищата на „Зоната“, тъй като там няма ново строителство и собствениците не разчитат на парите, за да покриват вноските по кредитите си.
Въпреки високите цени търсенето не намалява. Велико Търново е студентски град, в старата столица идват и много работници от съседните общини. Всичко това през последните години съживи пазара на недвижими имоти, а строителните предприемачи започнаха масово да издигат нови блокове. Банките отново започнаха да отпускат добри жилищни кредити, от които се възползваха много хора. Те разчитаха на това, че вноските ще бъдат покрити от наеми, а след време апартаментът ще бъде изцяло изплатен.  От банковия сектор обаче гласят неприятна изненада на онези, които са решили, че ще продължат да погасяват заемите по старата схема.
Ако лихвите се вдигнат с 1 процент, това означава, че вноската от 550 лв. ще стане около 600 лв. Ако вноската е 900 лв., тя би станала около 1000 лв. Автоматично собствениците по този начин ще вдигнат и наемите, обяснявайки, че са притиснати от банките. Всичко това може да доведе до търсене на по-стари имоти от наемателите. Те ще предпочетат добре обзаведено панелно жилище в странични квартали, отколкото нов блок в центъра на града или по-скъпите квартали.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
наеми
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати