Сряда, 05 Oct 2022
            
Общество

Наемите на апартаменти в Търново стигнаха 900 лв.

  21.04.2019 12:26
Наемите на апартаменти в Търново стигнаха 900 лв.

Наемите на жилища в старата столица постоянно се покачват, показва справка на „Кореспондент“. Тристаен апартамент в кв. „Бузлуджа“, ново строителство, вече се отдава за 550 лв. на месец. Става въпрос за напълно обзаведено и газифицирано жилище. Тристаен апартамент в центъра на Велико Търново се отдава за 500 лв., който обаче е старо строителство и е на последен етаж.
Разбира се има и по-ниски наеми, но и квартирите са по-малки. Двустайните апартаменти вървят между 350 и 400 лв. Става въпрос за жилища от около 50-60 квадратни метра, които са съставени от голяма всекидневна с бокс и малка спалня. В същото време има и малки апартаменти на много високи цени. Например двустайно жилище от 50 кв. метра до стадион „Ивайло“ се отдава под наем за близо 600 лв. Над тази сума пък вървят двустайните апартаменти с гараж.
Абсолютни рекордьори обаче са два апартамента, които в момента се отдават срещу 900 лв. Това са луксозно обзаведени жилища от по над 110 квадрата.
Именно подобни наеми вдъхват кураж на много семейства да теглят жилищни кредити. Младите двойки предпочитат да плащат месечна вноска на банката за собствен апартамент, отколкото да дават луди пари за наеми. Но тук идва другият проблем. Ниските доходи във Велико Търново са предпоставка банките да отказват кредитиране. Затова една част от хората са принудени да плащат наеми или да купуват евтини панелни апартаменти.
Всъщност при панелните жилища са по-ниски и наемите. Хубав апартамент може да бъде нает за около 300 лв. А едностайните панелки вървят дори по 150 лв. Има голямо значение и в кой квартал е жилището. Например в „Зоната“ хазяите искат по-малко пари за разлика от „Пишмана“. Най-скъпо вървят жилищата в центъра, „Триъгълника“ и „Картала“. Най-малко предпочитани са квартирите в „Чолаковци“, „Варуша“ и „Асенов“. В така наречената турска махала все пак има доста наематели, но те са предимно студенти, които търсят стаи за по 100 лв.
 


Ключови думи
наеми жилища Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати