Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

„Ритуална рЕволюция“ започва в Арт резиденция „Старото училище“

  01.08.2018 12:32
„Ритуална рЕволюция“ започва в Арт резиденция „Старото училище“

Осма поредна Арт резиденция „Старото училище“ ще се проведе от 3-ти до 13-ти август в павликенското село Горна Липница. Тазгодишната тема е „Ритуална рЕволюция“. Работата на гостуващите артисти ще бъде да покажат, че чрез изкуството може да се постигне коренна промяна при съществуващия модел на управление в България и по света.
„Може ли една идея, в основата на която е творчеството, да бъде развита в идеология и философия? И тази философия дали може да застане в основата на една държава. Която да бъде поведена от творческо правителство. И тази държава дали може да създаде творчески съюз от държави? А дали този творчески съюз може да създаде творческа Европа?“, пита един от организаторите Димитър Палов. Именно на тези въпроси ще трябва да отговорят всички участници в Арт резиденцията и да стигнат до сложния отговор.
За тазгодишното издание са кандидатствали 50 души, а одобрените са седем. Двама са от България, а останалите са чужденци от Франция, Индия, САЩ и Аржентина. Те ще творят в различни направления като: фотография, филм, музика, изобразително изкуство.
Във фестивалната програма тази година е включена възстановка на битката между четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър с турската войска. Тя ще бъде проведена в Дядопановата кория, където преди 150 години се е състоял епичният сблъсък за свободата на България. Тогава 3000 аскери нападат малко на 120 четници. Във възстановката ще участват деца от Горна Липница. Те са част от детската школа, която всеки път се формира към Арт резиденцията. Ръководител ще бъде Пламен Петров.
„Едно поколение деца израсна с тази резиденция. Изгради отношение към селото, към българското и към местните обичаи. И ние сме 100 процента сигурни, че каквото и да стане тези деца ще продължат да го правят по някакъв начин. Спокойни сме, че сме предали идеята, предали сме любов, предали сме отношение. Показали сме им някакъв модел на подражание и поведение и те го следват“, сподели Пламен Петров.
Сред основните събития на Арт резиденцията е и представяне на ритуала нестинарство. То ще се състои до църквата в селото на 4-ти август. Началният час е 21.30. Предстои да се проведе и колоездачна разходка до Долна Липница. Ще бъдат проведени и уроци по хоро с Димитър Събев. На 11-ти август е изложбата „Ритуална Революция“. Всички произведения на изкуството ще останат за селото.  Куратори на всички събития са Теодора Константинова и Радослав Механджийски.
„Това, което се създаде остава до края на август в сградата на училището. Всеки, който има желание може да дойде да ги види. Има и стенописи в селото, визуални инсталации. Постепенно обогатяваме изкуството в селото. Имаме и 23 изложби, които сме направили до момента в страната“, обясни Дарина Палова.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
старото училище Арт резиденция Горна Липница
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати