Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Удобството преборва цифрите в сезона на сватбите

  22.07.2018 09:11
Удобството преборва цифрите в сезона на сватбите

Удобството, вместо нумерологията, е водещо при избирането на дата за сватба. Това показва справка за заявките, дадени за сключване на граждански брак през август във Велико Търново. Колкото и нумеролозите да се напъват, че струпването на много осмици на датата 8 август 2018 г. е идеален момент за встъпване в брак, бъдещите семейства подхождат прагматично и съобразяват празничния ден по-скоро с графика на гостите си, отколкото с цифрите.
Иначе за 18.08.2018 г. се твърди, че между партньорите, сключили брак точно на тази дата, съществува изключително силна психологическа връзка. Истински празник и решение на много проблеми за младоженците ще бъде раждането на дете. Оказва се също, че 18 август 2018 г. е идеално време за съюз на две творчески натури и, за да е успешен празникът, астролозите съветват на тържеството да се поканят повече творчески личности.
За последно истерия от този вид имаше около 7 юли 2007 г., оттогава всичко е в рамките на нормалното. Обичайният наплив е между 15 август - когато приключват Богородичните пости, през които църковните бракове са забранени, и края на септември. През септември времето все още е хубаво, а и около Съединението и Независимостта има по повече почивни дни. Така че по-скоро тогава е напливът за сватби, разказа за „Кореспондент“ Галя Симеонова. Галя и съпругът й Атанас са собственици на водещата Сватбена агенция „Сиана“.
Според директора на Общинското предприятие „Обредни дейности“ ЕООД във Велико Търново Методи Петров все пак има и младоженци, които взимат под внимание и цифрите. Още от миналата година е подадена заявка за ритуал на 18 август 2018 г. Заявките за тази дата са 11, а 5 са за 8 август 2018 г. Иначе общо заявките за остатъка на юли до края на август са 60, като през най-отпускарския месец са поискали да се бракосъчетаят 41 двойки. Тези 11 заявки не са малко, но не са и кой знае колко много, смята Методи Петров.
Младоженците продължават да предпочитат ритуалът да е в Обредната зала, разказа Петров. За пример той посочи отново датата 18 август 2018 г. – от заявените 11, само един ще е изнесеният. През 2017 г. пък 2/3 от ритуалите са извършени в залата. През миналата и през настоящата година няма младоженци, които да са поискали да подпишат край паметника на Асеневци, за сметка на това обаче не са малко тези, които се спират на VIP площадката на „Звук и светлина“ за церемонията. Изнесен ритуал на исторически обекти – паметник „Асеневци“, обекти, стопанисвани от Регионалния исторически музей, както и на VIP площадката, струва 360 лв., а в ресторант – 240 лв. Според това дали е избран делничен или почивен ден, дали ритуалът ще е с музикално оформление или без и според сезона таксите на общинското предприятие за ритуал в Обредната зала варират от 60 лв. до 156 лв.
Че младоженците са по-скоро традиционалисти сочат и наблюденията на Галя Симеонова. Опитът й показва, че двойките избират локации, които да са удобни за сватбарите. Неизменен хит си остава Арбанаси, като селото е предпочитано за сватби не само от великотърновци, но и от хора от цялата страна, а и от чужбина. Разбираемо през делничните дни сватбите са изключителна рядкост. По същата причина. Малко са двойките, за които дадена дата е толкова важна и специална, че са готови на компромиса да направят сватбеното си тържество през седмицата. 
80 % от нашите клиенти живеят в чужбина, а подготовката за сватбата започва поне година по-рано. Никой не си позволява да прави нещата от днес за утре, всичко се организира предварително. Като новост бих могла да посоча обаче ергенските и моминските партита – и налагането им като част от специалното събитие, и факта, че булката и младоженецът все по-често решават да водят гостите си в чужбина за последната си вечер като несемейни, обяснява Галя Симеонова.
Сватбена агенция „Сиана“ съществува от 2002 г. Оттогава досега неизменно удовлетворява всички изисквания на клиентите си. Т. напр. наскоро мъж и жена шотландци, които живеят в Страхилово, решили да се венчаят в български народни носии. От „Сиана“ им осигурили шопска за нея и родопска за него.
Изобщо връщането към традициите е осезаемо, казва Галя Симеонова. Много често напоследък младоженците избират именно народната носия за сватбения си ден. Но връщането към традициите личи и в други неща, като изпълняването на всички традиционно български ритуали на сватбата например, разказва още Галя Симеонова.
Но и при сватбите си има мода, уточнява тя. Напоследък особено актуално е тържеството да е издържано в т. нар. грийнъри стил. При него декорациите се отличават с това, че са с много повече зеленина, отколкото с цветя, акцент са различни дървени пънчета, зеблото, канапът... Булките пък са нежни и феерични, със зелено венче в косите.
Какъвто и стил да изберат за тържеството и визията си, препоръчително е младоженците да се доверят на професионалисти за организацията. Така ефектът ще е двоен – ще бъдат спокойни, че има кой да се погрижи за всичко по сватбата, а и ще имат повече време един за друг.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
сватби
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати