Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Млади хора ще тренират екстремни спортове на открито

  11.07.2018 12:01
Млади хора ще тренират екстремни спортове на открито

Уникална възможност да се докоснат до екстремни спортове като муай-тай и мотокрос ще имат младите хора във Велико Търново. Четири тренировки на открито ще проведат от неправителствената организация „Сикс спортс“ в старата столица. Те са спечелили проект "Да спортуваме заедно, повярвай, че можеш" за 35 000 лв. към Министерството на младежта и спорта, съобщи председателят Георги Недев, който е общински съветник и известен състезател по мотокрос.
В екипа на проекта са и двамата републикански шампиони по муай-тай Димитър Марков и Илиян Чавдаров, които ще бъдат съответно главен треньор и помощник треньор при бъдещите занимания на открито.
Координатор на проекта е Биляна Първанова, която подчерта, че идеята е повече млади хора да оставят мобилните си устройства и да влязат в реалните социални мрежи, които са сред хора и дават възможност за общуване очи в очи.
Като част от проекта вече е изработен филм, който ще бъде разпространяван в интернет. Целта му, както и тази на целия проект е да се намали агресията, сподели Георги Недев.
„Главната цел на проекта е да насърчи младите хора към практикуване на спорт и занимания, чрез които могат да насочат енергията си, било то негативна, към нещо по-хубаво. В тази връзка направихме един видеоматериал, който искаме да остане като нещо трайно. Ще бъде на два езика- английски и български.  Във филма се разказва за едно момче, което е много агресивно в училище и постоянно тормози съучениците си. Изключват го от училище. В гората намира очила за мотокрос, през които вижда различните спортове. Впуска се в различни приключения с тези спортове. Изучава мотори и муай-тай.  А очилата имат скала за агресията, колкото повече напредва в спорта, толкова по-малка става агресията му и накрая се нормализира“, разказва Георги Недев. По думите му видеото ще бъде предоставено и на училищата в община Велико Търново, както и на всички медии.
Проектът ще обхване 200 младежи от 15 до 19 години, 50 души от 19 до 29 години и 25 деца в неравностойно положение. Въпреки това от „Сикс спортс“ са амбицирани да привлекат колкото се може повече млади хора на тренировките. Първите две ще са във Велико Търново на 17-ти и 18-ти юли в парка „Дружба“. Точно в 17.00 часа всички желаещи ще имат шанса да се включат. Ще бъдат поставени круши, и чували, ще има демонстрации. Закупена е екипировка и са взети всички мерки за безопасност при участниците, подчерта Георги Недев. Освен муай-тай ще желаещите ще могат да карат велосипеди и ролери.
Следващите тренировки на открито ще бъдат в Дебелец и Килифарево. Не случайно са избрани като дати 4-ти август и 28-ми август, когато са празниците на двата града. Целта на организаторите е да се включат повече хора, а началният час и в двете населени места е от 18.00 часа.
Проектът се осъществява със съдействието на Община Велико Търново.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Георги Недев спорт спортове проект
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати