Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Закриват 8 паралелки след първо класиране на учениците от Великотърновска област, завършили 7 клас

  03.07.2018 14:06
Закриват 8 паралелки след първо класиране на учениците от Великотърновска област, завършили 7 клас

Излезе първото класиране на завършилите 7 клас ученици във Великотърновска област за средните училища. 1579 ученици са подали заявления, а класирани на първия етап са 1527. Некласирани са 52 ученици, което означава, че те са подали заявления, но не са написали достатъчен брой желания и те няма да се видят приети в нито едно училище, каза за RegNews началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева. Те участват автоматично във втория етап на класиране, което започва със срока на записване на приетите ученици на 4 юли и трябва да излезе на 12 юли. Записването след втория етап на класиране ще бъде от 13 до 17 юли.

От утвърдените паралелки за държавен план-прием ще бъдат закрити 9 паралелки – 2 профилирани и 7 професионални. Три от тях са във Велико Търново – в Хуманитарна гимназия, в СУ „Владимир Комаров” и една паралелка от две половинки в ПГ „Д-р Васил Берон”. Не е достатъчен и броят на децата в Горна Оряховица. Там също ще се закрият 3 паралелки: ПТГ „Васил Левски”, в ПГЛПИ „Атанас Буров” и в ПГ по жп транспорт. Една паралелка за квалификация първа степен до 10-ти клас ще се закрие и в Павликени и една профилирана паралелка в СУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш, тъй като те бяха обявени като две с обявени 52 места, т.е. профилът ще остане, но броят на местата остава по-малък. Закрива се и една паралелка в Търговската гимназия в Свищов от утвърдения прием.

 Повечето от закритите паралелки не са нови предложения, по специалностите вече са обучавани ученици, но сегашните бъдещи осмокласници не проявяват интерес.

  Общият брой на завършилите седмокласници беше 1785, а местата в средните училища в областта около 2000. „Ние знаем, че точно в тези общини, в които закриваме паралелки, местата за ученици бяха повече, но разчитахме на големия брой предложения за дуално обучение. В петък (б. а. 29 юни) излезе в Държавен вестник, бр. 54, Списъкът на защитените професии и специалности, като решенията за това да не се осъществява прием сме съобразили с предложения такива паралелки, които попадат в този списък. Но, от друга страна ние сме се съобразили с постигане на качество на образованието в училищата. Затова от всичките тези 7 професионални паралелки, реално едната е в Павликени, за която нямаше кандидати и другите две – в СУ „В. Комаров” и В Търговската гимназия в Свищов. За другите се стараем да не намаляване броя на специалностите и професиите, които всяко училище е предложило като професионално направление” коментира Розалия Личева.

Засега тя не смее да прогнозира дали още паралелки ще бъдат закрити, защото приемът има още няколко етапа. По проучване на РУО – Велико Търново след допитване до директорите на училищата, има доста деца от малки населени места, които имат поправителни изпити. Дори да останат много свободни места, трябва да се предвидят такива и за тях, защото те ще полагат поправителните изпити в края на август и началото на септември. Може да се наложи закриване на част от паралелка и от 26 да останат 13, но във всички случаи ще се съобразим с желанията на учениците, възможностите за обучение най-вече по защитените професии, както и с възможностите за финансиране съответно от община или министерство.

Ана Райковска        

 


Ключови думи
РУО - Велико Търново закрити паралелки
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати