Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Общините не успяха да отстранят нередностите по пешеходните пътеки

  24.06.2018 08:52
Общините не успяха да отстранят нередностите по пешеходните пътеки

След като беше констатирано, че почти всички пешеходни пътеки в област Велико Търново не отговарят на изискванията, днес повечето от тях отново са с куп нарушения. Общините не успяха да изпълнят указанията на Областна администрация за справяне с проблема.
Още през февруари бяха разпратени писма до всички Общини, в които пишеше, че местните администрации са длъжни да отстранят нередностите в срок до края на април.
Все пак много от тях съумяха да поправят част от грешките. Във Велико Търново повечето пешеходни пътеки вече са боядисани. С приоритет се работи за поставяне на маркировки около училищата, детските градини и институциите.  За съжаление не само маркировките са основния проблем на зебрите в нашата област.
Комисия за проверка състоянието на пешеходните пътеки в Областна администрация отчете през февруари, че с повредено покритие са 753 пешеходни пътеки. Установи се,  че 245 пътеки са на места, където няма интензивен пешеходен трафик, а 185 броя са на места с лоша видимост. При 616 липсваше надпис  „Погледни“, който и днес не се поставя при подновяване на маркировката.
Най-фрапиращи бяха пропуските на задължителните знаци при пешеходните пътеки. При 278 от тях липсваше знак, който да указва точно мястото на пешеходната пътека, а при 621 пътеки липсваше предупредителния знак, напомнящ на водачите, че предстои да преминат през зебра. Тези нередности и днес продължават да са факт.
През март темата коментира и Сотир Цацаров, който постави ултиматум на всички Общини в България. Той обясни, че ще бъдат налагани глоби от 2000 до 7000 лв., ако нередностите не бъдат отстранени до края на юни. Прокурорът се позова на Закона за движение по пътищата, където ясно е посочено кой трябва да се грижи за зебрите у нас.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Пешеходни пътеки неизпълнено маркировки
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати