Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Специализирано осветление слагат по основните пешеходни пътеки в Горна Оряховица

  23.11.2019 07:03
Специализирано осветление слагат по основните пешеходни пътеки в Горна Оряховица

Фирма ХИТ, която поддържа уличното осветление в Горна Оряховица, започва осветяването на пешеходните пътеки в Горна Оряховица. Проектът предвижда монтирането на строго профилирани осветителни тела, които се използват за осветяване на пешеходни зони по улиците. Те имат специална крива на светлоотразяване, за да се постигне открояване на пешеходеца от околната среда, но без да се заслепяват водачите на превозните средства. В същото време това са LED осветителни тела, които са с ниска консумация на ел. енергия, обясниха от фирма ХИТ. Монтирането на новите осветителни тела ще става поетапно, като ще се започне първо от най-оживените пешеходни пътеки и най-вече тези около училищата. Кметът инж. Добромир Добрев и един от управителите на фирмата Цветан Зеленков направиха обход в града тази седмица и набелязаха първите точки, където ще се изгради новото осветление.
По проекта се работи още отпреди ХИТ да спечели отново поръчката за поддръжка на осветлението в Горна Оряховица. Нуждата от такова осветление обаче стана много актуална след трагедията, разиграла се в понеделник в близост до Трето основно, когато 23-годишен младеж блъсна и уби на място 79-годишен пешеходец. В случая възрастният човек не е пресичал на пешеходна пътека, но повечето коментари от участници в движението бяха, че периферните улици и пешеходните пътеки в Горна Оряховица не са достатъчно осветени и са предпоставка за инциденти.
Първите три пътеки, които ще бъдат със специалното осветление вероятно още от следващата седмица, са пред СУ „Вичо Грънчаров“, пред ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и пред „Захарни заводи“.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
пешеходни пътеки осветление ХИТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати