Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Къщата на Караминков е накичена като коледна елха

  13.05.2018 16:28
Къщата на Караминков е накичена като коледна елха

Къщата на Христо Караминков, точно зад Паметника на обесените, е накичена като коледна елха и от забележителната й фасада се вижда много малко. Рекламни пана за коли под наем и европроекти са скрили красивия метален балкон, а безумно шареният, написан на латиница рекламен надпис на детския магазин на партерния етаж, който пресича колоните, въобще не хармонира с архитектурата на сградата от XIX век. Съвсем не на място е тентата, която е сложена да пази от слънцето, а видимо балконът не е симетричен и е удължен. И всичко това - без разрешение. Новият улук, който отвежда водата от покрива, е така поставен, че няма място за паметната плоча на героя. Вместо да бъде образец, всички тези допълнения не само загрозяват къщата, но и нарушават автентичния й архитектурен облик. Колоните на партерния етаж са облепени с плочи, вероятно гранитогрес, уж за по-модерно, макар че всеки архитект ще ви каже, че при такава сграда трябва да се изтъква и показва автентичното, а по-хубаво от стария камък няма. Всичко това, което виждаме по фасадата, едва ли е правено по проекти, а са самоволни действия на собствениците и те не отговарят на архитектурния вид и стила на тази епоха. Затова Законът за паметниците на културата трябва да си влезе в сила и всичко, което не е според изискванията му, да бъде премахнато.


Къщата е емблематична за Велико Търново, на възлово място, където минава туристическият поток и е обявена за архитектурен паметник преди много години. Сама по себе си красива, сградата е още по-забележителна и заради това, че е строена от най-големия архитект на Търново след Колю Фичето – Стоян Герганов и е дом на виден български революционер. Неразделна част от пространството около Паметника, къщата има своята историческа и архитектурна стойност и сме длъжни да я опазим за идните поколения, независимо кой или кои са собствениците и какво са си позволили да преправят по нея.
Поръчана е от Христо Караминков
за търговската му дейност
Стоян Герганов я вдигнал през далечната 1891 г. и е една от 50-те къщи в Търново, които е построил. Тя носи неговия архитектурен почерк, фасадата е оформена с пиластри и корнизи, с дюкян отдолу и балкон над търговската част. Поръчката била на Христо Караминков, както личи от запазения архив на архитекта, притежание на сина му Цоньо Герганов. Сега къщата се намира на № 6 на улицата, носеща името на революционера. До Освобождението градът е стигал до там, на това място се е намирало сметище и са били изградени бесилките на четниците на Филип Тотю през 1867 г., както и на участници в Априлското въстание през 1976 г. Кварталът се разраства по-късно, ул. „Независимост” се е наричала ул. „Булевард”, тъй като вече отговаряла на съвременните градоустройствени искания за широка улица, с правоъгълни парцели. А и застрояването  на сградите ставало в стил, който е бил модерен тогава и имитирал европейските стилове - еклектика от сецесион, барок и класицизъм. Така са били изградени партерните етажи и фасадите на сградите към улицата.
След смъртта на революционера къщата е препродавана многократно. Знае се, че около 1928 – 1930 г. била продадена на д-р Гатьо Умников. До тогава била добре стопанисвана.
Христо Караминков – Бунито
е сред най-изтъкнатите
революционери в Търновско
Роден е в старата столица през 1846 г. Още като младеж се включва в борбите за освобождение. Участник е в Старозагорското въстание през 1875 г., в Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Той е бил помощник-апостол на I   Търновски революционен окръг, оглавяван от Стефан Стамболов. По време на Априлското въстание участва в четата на поп Харитон и Бачо Киро като помощник-войвода и член на Военния съвет. Бие се при Дряновския манастир, но успява да оцелее след гибелта на четата. След Освобождението се установява в родния си град и се захваща с търговия. Избиран е за общински съветник и народен представител. Умира през 1892 г., едва година след като се настанява в новия си дом.
След нашия сигнал за вида на фасадата
от ОП „Реклама” са предприети мерки
Направени са предписания за премахване на винилите от парапета на балкона на втория етаж, и то в двуседмичен срок. Собственикът на фирмата за коли под наем също е обещал да премахне рекламата си. А с „Европейски проекти” ще се водят преговори за цялостно оформление и за премахване на външната реклама. На собственика на детския магазин, който е на партерния етаж, е издадено предписание да си подаде документите към Художествения експертен съвет в Общината. Той от своя страна трябва да даде становището си по какъв начин ще изглежда рекламата на магазина, намиращ се в архитектурен паметник на културата.
Общината смята да предприеме мерки, след изготвянето на проект, съгласуван и отговарящ на законовите норми, за цялостна реставрация на къщата на Христо Караминков. Премахването на плочите по колоните също трябва да се съгласува с  Института за паметниците на културата. Общината може да направи предписание. Другият отговорен орган е Регионалният инспектор към Министерството на културата.
За самоволни ремонти върху сгради – паметници на културата примери има много във Велико Търново. Включително и в началото на Самоводската чаршия, с чиято автентичност много се гордеем. Санкции няма., а направените промени по къщите са от преди 10 и повече години, преди да влезе в сила през 2009 г. новият Закон за културното наследство. Дотогава контролът е силно занижен и много собственици си позволиха да посегнат с лека ръка на паметници на културата, без да бъдат наказани.
Ана Райковска


Ключови думи
къща Караминков
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати