Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Първа копка на кризисен център за лица направиха във Велико Търново(СНИМКИ)

  18.04.2018 13:37
Първа копка на кризисен център за лица направиха във Велико Търново(СНИМКИ)

Първа копка на иновативни къщи, които ще бъдат използвани за Кризисен център, направиха във Велико Търново. Те ще се изграждат по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и ще бъдат построени в кв. „Зона Б“. Стойността на инвестицията е 2,1 милиона лева. Крайният срок за реализация е 17 юли 2019 година. Изпълнител е фирмата „ПК инженеринг ДЗЗД“, чиито представители Михаела Христова и Паулина Христова също присъстваха на церемонията.
Първата копка беше направена от заместник-кметът на старата столица Ганчо Карабаджаков, представителят на строителната фирма Лъчезар Лалов и отец Славчо Иванов, който постави първите камъни на бъдещия градеж.
В двете къщи кратковременно ще бъдат настанявани до 30 пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие, трафик на хора или друга форма на експлоатация, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение, хора в риск и др.
Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков заяви, че с реализацията на проекта Велико Търново разширява още повече комплексните социални услуги, предоставяни на максимално широк кръг от хора. „Наскоро отбелязахме най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. Православието ни учи да бъдем солидарни и съпричастни към хората в нужда. Именно това е целта на новия проект – да помагаме на изпадналите в беда“, коментира Ганчо Карабаджаков.
Двете нови сгради ще бъдат максимално енергийно ефективни – те ще бъдат построени със съвременни изолационни материали. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за съхраняване и пречистване на дъждовна вода, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така ще се постигнат максимални икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.
За създаването на социалната услуга в кризисния център и за първоначалното кадрово осигуряване ще бъде разработен и защитен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Кризисната интервенция, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа /индивидуална, психологическа, юридическа, социално включване/ ще са с продължителност три седмици, три или шест месеца.

Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Кризисен център копка строеж
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати