Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Лековитият извор на Вонеща вода се излива нахалост

  24.02.2018 12:29
Лековитият извор на Вонеща вода се излива нахалост

 Само част от водата на прочутия минерален извор в с. Вонеща вода се използва, другата се излива в реката нахалост. Нещо повече, минералната вода от извора, който е в началото на селото, е отведена с канал на нивото на реката и при всеки дъжд речната вода се връща в извора на принципа на скачените съдове и не може да се използва от населението. Трябва да се чака с дни да спадне нивото на реката.

  Проблемът е от години, но досега не е намерил решение. Старият отводнителен канал е затлачен и разрушен, защото е направен от материали, които високото съдържание на сяра в минералната вода е разяла. Желанието на кметството е да се направи наново каналът, като се отведе на 120 метра от самия извор по протежението на реката. Така ще се получи денивелация, която няма да позволява изворът да се пълни с речна вода.

 Много е вероятно през това лято строителните работи да започнат, разбрахме от кмета на с. Вонеща вода Янко Първанов. Селото ще кандидатства за отпускане на средства по програма „Местни инициативи”. Максималната сума за такава дейност, на която Вонеща вода може да се надява, е 12 500 лв. „Официално не са отпуснати, но смятаме, че Община Велико Търново ще ги отпусне. Имаме уговорка. Надяваме се, че ще се включим в тази сума” каза кметът Янко Първанов.

 В момента се изготвя проект, който ще бъде финансиран до 12 500 лв. Кметството е поискало и конкретна оферта от фирма „Пътни строежи”, за да се разбере колко ще струва строителството на канала. „Ако парите не стигнат, ще го правим на два етапа. Ще започнем тази година, а догодина ще го довършим”, обясни Янко Първанов.

 Сега минералната вода се използва по предназначение само от хотел „Димина”, който взе старата минерална баня на концесия. На практика той е балнеоложки център, приемащ желаещи за процедури и рехабилитация и по Здравната каса. Разполага с басейн, който се пълни с минералната вода от извора, която е с температура 12-13 градуса по Целзий и допълнително се загрява до 40 градуса. До комплекса минералната вода стига чрез каптаж и това за щастие пречи проблемите с отводнителния канал да влошат качеството на водата в минералния басейн.

 Няма други желаещи с инвестиционни намерения за минералната вода, въпреки че се търсят такива, увери ни кметът на курорта. До към 2005 – 2007 г. минералната вода на Вонеща вода беше бутилирана от „Лесопласт” ООД, който пусна на пазара марката „Евина”. Фирмата направи сондаж и помпена станция, но след като се отказа и затвори цеха, сондажът се запечата и от тогава никой за нищо не използва базата.

  Вонеща вода е с всички предпоставки да бъде един от големите ни балнеоложки курорти, но засега това е по-скоро пожелание. В селото работят само три хотела – „Димина”, „Релакс Кооп” и „Велиста”. От тях целогодишно е зает „Димина”, който единствен разполага с минерален басейн. Извън тази тройка другите хотели отдавна не работят дори и в топлите месеци и повечето са пуснати за продажба. Все пак, няколко къщи за гости също приемат желаещите да отседнат в селото.

 Минералният състав на извора във Вонеща вода е единствен по рода си в България. Лековитите свойства се дължат на сероводорода, който попаднал в организма, унищожава бактериалните абцеси. Минералната вода е подходяща за лечение на кожни болести, проблеми в обмяната на веществата и болести на горните дихателни пътища 

Ана Райковска

 


Ключови думи
Вонеща вода минерален извор курорт
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати