Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

Над 27 000 са читателските посещения през 2017 г. в Общинска библиотека – Горна Оряховица

  19.02.2018 14:30
Над 27 000 са читателските посещения през 2017 г. в Общинска библиотека – Горна Оряховица

Над 27 000 читателски посещения са направени през 2017 г. в Общинска библиотека – Горна Оряховица. През миналата година в библиотеката са регистрирани 2 110 читатели. Най-малкият от тях е 5-годишната Ралица Арабаджиева, а най-възрастните са 92-годишните Спас Спасов, Димка Григорова и Цонка Иванова.
Най-отговорната работа в библиотеката е свързана с приобщаването на децата към четенето. Най-много книги в Детския отдел са прочели Ивайло Папазов, Ани Ганова и Ивайла Стефанова. Това са деца, които сами четат заетите книги от библиотеката. Най-четени автори сред децата са Юлия Спиридонова – Юлка, Радостина Николова, Кина Къдрева, Джеф Кини, Холи Уеб, коментира главният библиотекар Светла Гъркова.
В заемната за възрастни и филиала на Общинска библиотека в квартал „Пролет” най-много книги са прочели Таня Йорданова, Иванка Василева, Катя Бояджиева, Моника Илиева и Мария Николова. Сред българските автори читателите на Общинска библиотека предпочитат Владимир Зарев, Нидал Алгафари, Захари Карабашлиев, Милен Русков, Лора Лазар, Ина Крейн, Димана Трънкова, Николай Пенчев, Токораз Исто, Георги Божинов, Людмила Филипова, Ивинела Самуилова. От чуждестранните автори най-четени са Ю Несбьо, Камила Лекберг, Фредрик Бакман, Дейвид Балдачи, Харлан Коубън, Дъглас Кенеди, Филипа Грегъри, Кен Фолет, Гийом Мюсо, Марк Леви, Карлос Сафон, Александра Маринина, Маргарет Мацантини, Дан Браун, Елиф Шафак, Даниел Стийл, Джефри Арчър.
Освен книги за домашен прочит, Общинска библиотека предоставя на своите читатели 40 различни заглавия периодични издания, които се ползват на място в читалнята. Продължава и действието на Програма „Глобални библиотеки”, която дава възможност на читателите на библиотеката да ползват компютри на място в читалнята, казва още Светла Гъркова.
И през 2018 г. в Общинска библиотека ще продължат срещите с автори, които да представят своето творчество. На 8 февруари пред препълнената зала на библиотеката се проведе среща – разговор с Нидал Алгафари. На 21 март ще гостува Радослав Гизгинджиев с новата си книга „Повече от любов“.
През месец април за 12-ти пореден път Общинска библиотека ще се включи в инициативата „Четяща България – Маратон на четенето”. Ще бъдат представени лекции за Звезделин Цонев, както и творчеството на Моника Атанасова. Ина Крейн ще направи премиера на новия си роман. В рамките на месец април ще се проведе и Детският маратон на четенето с представяне пред децата от детските градини на детски автори, ще се проведат четения пред ученици от ОУ ”Иван Вазов”, предстоят вечери на народното творчество с деца, родители и учители.
Това са само част от мероприятията, заложени в културния календар на Общинска библиотека. През цялата година ще продължат и срещите и лекциите с ученици  за разпространение на библиотечно-библиографски знания , отбелязване на годишнини, литературни утра и вечери, драматизации.


Ключови думи
Общинска библиотека Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати