Понеделник, 15 Мар 2021
            
Икономика

Бюджет 2018 мина през ОбС - Горна Оряховица без поправки

  25.01.2018 11:57
Бюджет 2018 мина през ОбС - Горна Оряховица без поправки

Без поправки общинските съветници приеха Бюджет 2018. Финансовата рамка на Община Горна Оряховица е 29 574 298 лева, което е с около 2 милиона лева повече от началото на миналогодишния бюджет.
Обсъждането на проекта, внесен от общинската администрация, премина без особени възражения. Дебат се получи само за капиталовите разходи. Общият им размер за 2018 г. е планиран в рамките на 1 367 040, от които 582 000 е целевата субсидия, а другите са собствени средства. В списъка са включени 40 обекти в Горна Оряховица и селищата на общината.
От името на групата на БСП Огнян Стоянов направи няколко конкретни предложения за промени в списъка. Той предложи да се включат за реконструкция няколко улици - „П. Р. Славейков” в частта и от кръстовището с „Панайот Цвикев” до кръстовището с „Христо Смирненски”, като за целта се заделят 40 000 лева; „Пенчо Славейков” – 50 000 лв. и „Македония” – от РПУ до „Родопи” – 60 000 лева. Необходимите средства да дойдат от отпадането на два предвидени обекта – изграждане на кръгово кръстовище пред Съда и на видеонаблюдение на входно-изходните точки на селищата. Съветниците на БСП поискаха да се включат и две улици във Върбица и Крушето за сметка на отпадането на ремонта на пътя Върбица – Писарево. Както и да се заложи ремонт на покрива на читалището в Горски горен Тръмбеш. Средствата да дойдат от намаляване на перото за доставка на автомобил за Домашния социален патронаж. Последното предложение на Огнян Стоянов беше да се завишат средствата за граждански инициативи от 10 на 30 хиляди лева. Стоянов постави въпроса и за изтичащия в началото на 2019 г. договор с фирмата по сметосъбиране. В бюджета по нищо не личи, че Общината се подготвя и за друг вариант, освен за нов договор с фирма. Говорехме, че е възможно и Общината да извършва тази дейност, но по бюджета не личи да се готвим за такъв вариант, каза Стоянов.
Темата с включване на нови улици в списъка засегна и общинският съветник Йордан Яков, който също настоя за ремонт, ако не пълен, то поне частичен на „П. Р. Славейков”.
В отговор на предложенията кметът инж. Добромир Добрев обясни, че няма как да отпадне кръговото кръстовище, защото проектът е започнал миналата година, а за видеонаблюдението настоявали селските кметове и полицията, защото така се разкривала по-бързо битовата престъпност по селата. Ремонтът на пътя Писарево – Върбица всъщност включва улици в рамките на селата, а не отсечката между двете табели. Средствата, предвидени за Домашния социален патронаж, пък са не само за доставка на автомобил, но и за оборудване на нова кухня, която да поеме още стотина ползватели на услугата.
В крайна сметка кметът предложи компромисен вариант - улиците да бъдат включени в списъка, но да се търси финансиране от други източници, а не да се отхвърлят вече предвидени проекти. Избирането на улици за ремонт до голяма степен зависи и от ВиК – доколко те могат да гарантират, че мрежата няма да аварира веднага след асфалтирането. За временно изкърпване на „П. Р. Славейков” можем да се ангажираме, но за сериозна реконструкция трябва становище и на ВиК, обясни още инж. Добрев.
При гласуването предложенията на БСП не получиха достатъчно подкрепа, а целият проект за Бюджет бе приет с одобрението на 24 съветници и шестима, които гласуваха въздържал се.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Бюджет 2018 Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати