Понеделник, 03 Oct 2022
            
Икономика

Жена осъмна пред Данъчното, близо 200 се разплатиха в първия работен ден

  04.01.2018 14:07
Жена осъмна пред Данъчното, близо 200 се разплатиха в първия работен ден

Жена от Долна Оряховица е най-нетърпеливата данъкоплатка за 2018 г. Тя чакала пред Данъчното в Горна Оряховица и била обслужена още преди официалното начало на първия работен ден за новата година.
Дирекция „Местни приходи” на Община Горна Оряховица започна работа с граждани в 8.30 на 3 януари. Заради нетърпеливата клиентка от Долна Оряховица данъчните дори отворили малко по-рано. За съжаление обаче не могли да приемат парите на жената. Тя искала да плати данъците си за 2018 г., а те все още са неизчислени.
В първите седмици от годината Общинското данъчно звено събира само стари задължения. Така че първият реално платил се явява мъж от Горна Оряховица, чиято квитанция за внесен данък за 2017 г. е издадена в 8.37 часа.
След него още близо 200 жители на Горнооряховска община са уреждали финансовите си взаимоотношения с местния бюджет. До 15 часа, когато се засича касата на паричния салон, са били издадени 184 квитанции за платени налози.
Всички те са за задължения от предходни години. Данъците и таксите за 2018 г. ще бъдат изчислени до няколко седмици, а всички съобщения ще бъдат разпратени преди 1 март, когато е крайният срок по закон.
Няма промяна в ставките за местните налози през новата година в Горна Оряховица, така че отчисенията на домакинствата към общинската хазна ще са почти същите като през миналата година. Повечето от най-нетърпеливите платци уреждат стари сметки, които са пропуснали да платят до края на 2017 г. Обичайно мнозина оставят разплащането за последния работен ден, пропускайки да забележат, че данъчните приключват да събират пари малко преди това и в последния ден на годината само се правят отчети.
Сериозните длъжници обаче рядко чакат сутрин пред паричния салон и Общината има да събира над 800 000 лева недобори от предишни години. Въпреки че се смята, че основно този дълг е на фирмите, най-вече на тези в ликвидация, всъщност около 40 % са задълженията на физически лица, дължащи сравнително неголеми суми, но от доста години.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
местни данъци Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати