Неделя, 05 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Нова кадастрална карта и асфалт за две улици гласуваха общинските съветници за Долна Оряховица

  25.04.2024 14:47
Нова кадастрална карта и асфалт за две улици гласуваха общинските съветници за Долна Оряховица

Долна Оряховица е големият печеливш от априлската сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица. 50 хиляди лева за нова кадастрална карта и 160 000 лева за асфалтирането на две улици във втория град на общината гласуваха общинските съветници.

Кадастралната карта на Долна Оряховица е като парцал. Всъщност в такова състояние са и картите на останалите селища, но все отнякъде трябва да се започне за обновяването им. 50-те хиляди няма да са достатъчни, но процесът е дълъг и ще отнеме сигурно две години, така че има време за осигуряване на средства. Това обясни зам. кметът Анелия Христова пред общинските съветници.

Повече спорове имаше за парите за асфалтирането на две улици – „Тодор Каблешков” и „Св. св. Кирил и Методий” в Долна Оряховица. И двете са в безобразно състояние на трошляк. По първата вече е сменен водопроводът, а ВиК обещава, че предстои подмяна на водопровода и по втората. Така че няма да се налага разбиване на нов асфалт за ВиК ремонти, информира кметът на Долна Оряховица Веско Ирибаджаков.

За „Каблешков” са нужни 70 000 лева, а за „Св. св. Кирил и Методий” – 90 000 лв. Парите ще дойдат от ресурса за проектиране на социалния комплекс в района на Болницата. Не се отказваме от социалните обекти, но тази година няма да се стигне до проектиране, а парите трябва да се усвоят, обясни Анелия Христова.

Бившият кмет на Общината инж. Добромир Добрев оспори избора точно на тези улици, тъй като няма проекти за тях, докато има проектиране за улици в други населени места. Според инж. Христова обаче въпросните улици в Първомайци не са с изцяло подменена ВиК мрежа.

С две думи идват добри времена за Долна Оряховица, която беше неглижирана в предишния мандат, но сега ще получи своя реванш.


Ключови думи
Долна Оряховица кадастрална карта