Събота, 18 Май 2024
            
Велико Търново Култура

Търновската галерия представя за първи път художника Минчо Ханджиев

  04.05.2024 12:11
Търновската галерия представя за първи път художника Минчо Ханджиев

До 21 юли 2024 г. посетителите на Художествена галерия "Борис Денев" във Велико Търново ще могат да видят новата временна експозиция "Минчо Ханджиев. Флорентински етюди".

Новата експозиция в Зала 19 представя за първи път художника Минчо Ханджиев в търновската галерия. Представените етюди обхващат периода от 1889 до 1893 г.

Минчо Ханджиев е роден на 10 март 1869 г. в гр. Елена. През 1877 г. семейството му се премества в Търново. Там през 1888 г. той завършва мъжката гимназия "Св. Кирил", а през същата година заминава и за Италия. Той е 19-годишен, когато е записан в главния регистър на Флорентинската художествена академия.

След завръщането си в България той се установява в Търново като учител в мъжката гимназия "Св. Кирил", а по-късно и като директор на девическата гимназия "Митрополит Климент". Проявява се като културен деятел и общественик с големи заслуги за града и окръга.

През 1911 г. той открива първата си самостоятелна изложба в Търново, в сградата, където се е провеждала V сесия на Великото народно събрание. През 1921 г. участва в обща изложба с Димитър Багрилов и Иван Вълчанов, която се провежда в салоните на читалище "Надежда".

Творчеството му е високо оценявано от Иван Мърквичка, Антон Митов, Отто Хорейши и Борис Денев.

Плануваните събития за Зала 19 целят да обогатяват периодично през годината постоянната експозиция на Художествена галерия "Борис Денев", представяйки основно богатия фонд на институцията./сн. ХГ "Борис Денев"


Ключови думи
"Минчо Ханджиев. Флорентински етюди"