Събота, 04 Май 2024
            
Горна Оряховица Светски

Вестник „Седмицата“ посрещна 15-и рожден ден с Мария Лалева и ценители на доброто слово

  23.04.2024 13:59
Вестник „Седмицата“ посрещна 15-и рожден ден с Мария Лалева и ценители на доброто слово

Сред ценители на доброто слово посрещна 15-я си рожден ден горнооряховският вестник „Седмицата“. За годишнината екипът на седмичника събра приятели, партньори, четящи горнооряховчани, които заедно засилиха усещането за отношение към качествения текст и за общност, създавана от него. Към тази общност се присъедини и автор вселена – специален гост на празника бе една от най-четените съвременни български писателки Мария Лалева.

Сбъдната мечта нарече „Седмицата“ издателят му Димитър Николов.

Преди 15 г. проектът се ражда от хора, които искат да правят журналистика с човешко лице в родния си град. Някои от тях – като репортера Мартин Георгиев, фотографа Пламен Иванов, Теодоси Иванов – първият системен администратор, поемат по своя път. До днес главен редактор на изданието е Елена Велкова.

Наш ментор бе Иван Момъков. Вестникът се прие. Тук виждам много приятели и съмишленици, хора, които вярват в теб, когато ти самият си изгубил вяра в себе си. Издаването на вестник е изтощителен процес, а най-голямото предизвикателство е да останеш на страната на хората. Благодаря на колегите, че са ме спирали тогава, когато е имало опасност да залетя в определена посока, разказа за началото Димитър Николов.

„Седмицата“ празнува в навечерието на 22 април – Световен ден на книгата и авторското право. И заради това екипът избра да празнува с кауза – вместо да носят подаръци и цветя, гостите бяха призовани да подкрепят Детския отдел на Общинската библиотека в Горна Оряховица. Защото отношението към книгата трябва да се култивира от най-ранна детска възраст, а малките читатели днес са утрешните ни лидери.

Благодарим на екипа, с който работим от самото начало на вестника. Горна Оряховица е четящ град, със знаещи, интелигентни хора. Всички са добре дошли в общия ни дом – Библиотеката. В момента тече Маратон на четенето. Още не сме обобщили данните, но само дотук сме обхванали над 500 читатели в различни събития, сподели главният библиотекар Светла Гъркова. Гъркова подари на „Седмицата“ колаж с главата на първия му брой и заглавия на статии, писани през годините за Библиотеката.

От своя страна Николов попълни фонда на Общинската библиотека с фототипно издание на Търновската конституция и с албум, посветен на 145 г. български Парламент.

Специалният подарък за рождениците и техните гости бе срещата с Мария Лалева. Модератор на разговора бе добрият приятел на „Седмицата“ и ярък журналист, дългогодишен главен редактор на вестник „Янтра ДНЕС“ Мила Милчева.

Или душата пише една книга, или егото. Читателят безпогрешно разбира това. В „Живот в скалите“ Мария казва, че любимият й глагол е споделям. В него се съдържат 3 глагола – обичам, доверявам се, давам. Но най-хубавото е, че изключва страхувам се. Така споделяйки и без страх Мария Лалева ни води по пътищата на страховете ни, на надеждите, любовите, разочарованията, по демонските пътища, по архангелските, по очакванията ни, по паденията, по възходите ни, въведе Мила Милчева гостите в света на Мария Лалева.

А той, светът на Мария, ни кара да се вгледаме в себе си. Защото аз съм ти, и всеки, и Бог.

Повече от час Мария Лалева отговаря на въпроси и близо два разговаря неформално, дава автографи и се снима с гостите.

Сред тях бяха областният управител Ивайло Здравков, кметът на Лясковец Васил Христов, общински съветници, общественици, меценати... Поздравителни адреси изпратиха кметът на Горна Оряховица Николай Рашков и председателят на Парламентарната комисия по култура и медии към 49-о Народно събрание Тома Биков.

През годините сте давали пример за качествена журналистика и създаването на информационно пространство, което обединява. Многократно сте доказвали, че новините са повече от просто информация. Поздравявам всички, които се грижат за вестника, като му даряват смисъл и съдържание с преданост към високите журналистически стандарти, обръща се към „Седмицата“ Биков.

Вечерта бе още по-специална с музикалните изпълнения на Владимир Мълчиниколов – десетокласник в профил „Музика“ на СУ „Вичо Грънчаров“ с преподавател проф. д-р Снежина Врангова, и на Надежда Борисова – бивш възпитаник и настоящ преподавател в училището, с кетъринга, излязъл изпод сръчните ръце на възпитаниците на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица и с изключителните вина на „Lege Artis“.


Ключови думи
Мария Лалева вестник Седмицата
Последни
Седмицата
Анкета