Четвъртък, 02 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Пееща Горна Оряховица и приятели се включиха в осмото издание на „България пее“

  19.04.2024 21:58
Пееща Горна Оряховица и приятели се включиха в осмото издание на „България пее“

Изпълнители от Горна Оряховица, Лясковец, Севлиево (с подкрепа от Франция) направиха запомнящ се концерт в НЧ „Напредък 1869“, част от хоровия маратон „България пее“.

„България пее“ е инициатива на Българския хоров съюз, чиято цел е да се популяризира хоровото изкуство. Провежда се обикновено през месец април, като в рамките на няколко седмици в отделни български градове се организират концерти с участието на различни певчески състави.

Горна Оряховица се включва в тази кампания от самото й начало благодарение на маестро Донка Копринкова и хор „Славянски единство“. Горнооряховският хор е сред първите, подкрепили идеята и участва всяка година. В досегашните седем издания хорът два пъти е гостувал в рамките на тази инициатива в Благоевград и Разград. В останалите пет издания в Горна Оряховица са гостували музиканти от други градове.

Тази година Донка Копринкова покани на горнооряховска сцена общо шест състава.

Започнаха най-малките чаровни и артистични таланти от Вокална група „Звънчета“ с ръководител Мария Петрова от НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец.

След тях сцената бе за Вокална формация „Мелос“ от Севлиево. Групата, която вече е гостувала в Горна Оряховица в рамките на предишното издание на „България пее“, е специализирана в изпълнение на ортодоксална музика, но вече предлага и обработки на български народни песни. Повечето интерпретации на български фолклор са дело на французина Жозе Понзоне, който освен това пее и свири на кавал.

Домакините от хор „Славянско единство“ се представиха с няколко песни, покриващи почти целия спектър на хоровото изкуство. Някои от тях тепърва влизат в репертоара. За тях единственият коментар е невероятни и това не може да се случва в малък град.

Хорът и оркестърът на ФА „Сидер войвода“ излязоха със своя прочит на народното творчество. По-голямата част от програмата са песни в обработка на диригента на хора и ръководител на ансамбъла Георги Петров. Богатите гласове на дамите от хора бяха богато подкрепени от оркестъра с диригент Тихомир Йорданов.

Финалът на концерта беше горещ, защото беше поверен на Аделина Колева и нейните две формации – „Оренда“ и „Графити“. С нови сценични костюми двата състава представиха програма с български евъргрийни, а накрая вдигнаха публиката на крак с посланието на „Либерта“ на Ал Бано и Ромина Пауър.

След края на програмата си всички състави получиха диплом от името на председателя на Българския хоров съюз. Честта да ги връчат имаха председателят на НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров и зам. кметът Петя Иванова, като и двамата подчертаха гордостта си да са част от една пееща Горна Оряховица.


Ключови думи
България пее Горна Оряховица хор Славянски одениство Аделина Колева