Петък, 17 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Почина учителят, ученият, политикът проф. д-р Нено Неделчев

  02.05.2024 14:14
Почина учителят, ученият, политикът проф. д-р Нено Неделчев

Рано тази сутрин си е отишъл проф. д-р Нено Неделчев – една от най-забележителните фигури в Горнооряховския обществен и политически живот през последните 35 години.

Роден е на 9 юли 1945 г. във Вишовград. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, със специалност Българска филология. По-голямата част от живота му е свързана с Горна Оряховица и е носител на наградата за принос към общината. Тук ще бъде неговият последен дом.

Започва работа като учител и е един от създателите на Съюза на българските учители, като е ръководил две национални стачки, извоювали първите стъпки за промяна на унизителното положение на българските учители след промените.

Бил е директор на българското училище в Триполи. Преподавал е в Тараклия, Молдова и има голям принос за възстановяване на връзките между бесарабските българи и родината-майка.

Защитава докторската си дисертация в Института за български език на БАН – София в направление езикознание (диалектология). Акредитиран е като доцент и професор.

Близо 10 години е бил професор в Габровския университет, където е директор на Департамента за чужди студенти.

В същото време е активен обществен и политически лидер. Ръководи горнооряховската организация на БЗНС „Н. Петков”. Няколко мандата беше общински съветник и то от най-активните и колоритни представители на местната общност.

В историята ще остане и със своя научен принос. Автор е на 20 книги и десетки монографии и статии. Работил е в областта на диалектологията, но и на краезнанието и съхраняването на историческата и литературна памет. Особен принос има за спасяването на част от архива на Атанас Буров. Отделил е много време за проучване на фамилията Бурови и има големи заслуги за паметника, който сега се издига в центъра на Горна Оряховица.

Носител е на много награди, една от която е отличието за принос към община Горна Оряховица.

Сбогуването с проф. д-р Нено Неделчев ще бъде в ритуалната зала на Гробищния парк в Горна Оряховица от 11 часа на 4 май (събота).

Вечна да е паметта на един голям радетел за опазване на словото и историята. Съболезнования на близките.


Ключови думи
Нено Неделчев Горна Оряховица