Събота, 27 Апр 2024
            
Общество

В Горна Оряховица и Лясковец засилват видеонаблюдението, местни власти и полиция застават заедно срещу престъпността

  29.03.2024 13:37
В Горна Оряховица и Лясковец засилват видеонаблюдението, местни власти и полиция застават заедно срещу престъпността

Общините Горна Оряховица и Лясковец работят за засилване на видеонаблюдението на териториите си, стана ясно на проведена днес в Горна Оряховица среща на кметовете Николай Рашков и Васил Христов с ръководството на Областната дирекция на МВР във Велико Търново и на Районното управление „Полиция“ в Горна Оряховица. Срещата бе по инициатива на професионалното ръководство на МВР, като подобни ще има в цялата област. Горна Оряховица е втората община, в която се проведе такава среща след вчерашната в Свищов. На разговора присъстваха директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов, заместникът му комисар Христо Христов, шефът на „Охранителна полиция“ комисар Йосиф Павлов, представители на училища от двете общини, на търговски вериги, на бизнеса.

В момента обработваме данните, за да направим видеонаблюдението в Горна Оряховица такова, че да служи за разкриването на престъпления, не да е бутафорно, коментира Николай Рашков.

Предвиждаме изграждането на видеонаблюдение, уточни и Васил Христов, и напомни небходимостта от полицейски патрул,  който да обикаля Лясковско.  

За повече видеокамери апелират и от Районното управление „Полиция“ в Горна Оряховица. Според началника му главен инспектор Мариян Лонгинов, анализът на регирстираните престъпления показва водещ дял на кражбите. Не са малко и хулиганствата и повреждането и унищожаване на имущество.

Там, където липсва видеонаблюдение, разкриването е трудно. В парк „Никола Панайотов“ например на 22-23 март, за по-малко от 24 ч., има регистрирани 2 престъпления. Има ли камери, престъпленията се разкриват в голяма степен, обясни Лонгинов, и припомни за случаи на бой между футболни агитки и разбити кафе автомати. Видеонаблюдението ни дава първоначална позиция, върху която да стъпим и да продължим работата си, допълни инспекторът.

Друг сериозен проблем при разкриването на закононарушения полицаите срещат в района на паркинзите на големите търговски вериги, където няма камери.

Отново молим да бъде изградено такова наблюдение. Потокът на хора е много голям и рискът от извършването на престъпления е голям, ще ви бъдем благодарни, обърна се Лонгинов към представителите на хипермаркетите. Общият успех зависи от взаимните ни усилия, обобщи той.

Мариян Лонгинов представи и състоянието на оперитавната обстановка и резултатите от дейността на Районното управление в Горна Оряховица от началото на 2024 г. до днес.

За периода са регистрирани 121 заявителски материала, разкриваемостта е около 45%. Авторите на останалата част от разкритите престъпления са установени, очакват се да бъдат изготвени назначените експертизи, като с това разкриваемостта ще нарасне до над 60%.

Най-голям е делът на кражбите, половината от които вече са разкрити. Разкрит е извършителят и на един грабеж, извършен в посочения период – случаят е от Върбица, работата по случая е на етап предстоящо повдигане на обвинение. Криминалистите са открили и откраднат от Поликраище автомобил.

За 2024 г. са регистрирани 11 престъпления, свързани с наркотици. Разкрити са 4, но при всички случаи след връщането на експертизите разкриваемостта по тази линия ще е 100%. Така е било и през същия период на миналата година.

Колегите в Горна Оряховица работят много активно по тази линия. Само за миналата седмица са заловили двама дилъри. Най-тъжното е, че тези наркотици се разпространяват сред учениците, коментира старши комисар Димитър Машов.  

Три досъдебни производства за домашно насилие са образувани от началото на годината. Други 5 са за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие.

Бяха представени и данни за нарушения на Закона за движение по пътищата – общо 2372 от 1 януари. Съставени са 371 акта, 2001 фиша, заснети са 631 клипа за превишена скорост.

Тема на срещата бе и идеята да се привлекат бизнеса и обществеността към инициативата на МВР за стартиране на програмата „Детска академия за превенция и спорт“ на национално ниво.

Имаме пилотен проект, който стартира още през 2013 г. Тогавашната Детска лятна академия прерасна в Център за превенция и спорт. Идеята е децата да бъдат ангажирани през лятото, да се запознаят с положителните практики на полицията, но най-вече да ги предпазим от пороците. Включват се и колеги от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Разговарял съм с кметовете на двете ви общини, целта е да стартираме да градим нещо в полза на децата, анонсира Машов, и благодари за доброто партньорство.

За съвместната работа благодариха и кметовете на Горна Оряховица и Лясковец. В залата бяха повдигнати въпроси за демонстративното шофиране и шума в границите на населените места и за повдигнатите пешеходни пътеки.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
видеонаблюдение