Четвъртък, 09 Май 2024
            
Велико Търново Спорт

Шахматното турне „Асеневци” събра шахматисти от всички възрасти в градския парк на Попово, поздрави ги дядото и първи треньор на Нургюл Салимова

  27.04.2024 12:24
Шахматното турне „Асеневци” събра шахматисти от всички възрасти в градския парк на Попово, поздрави ги дядото и първи треньор на Нургюл Салимова

 На 26 април община Попово се превърна в център на шахматната култура с Националното шахматно турне "Асеневци". Събитието се проведе на открито в градския парк и събра участници от различни възрасти, показвайки, че шахматът е игра за всеки.

Турнето, което се провежда под мотото "Да развием естествения интелект у децата!" има за цел да направи шахмата достъпен за деца в малките населени места, давайки им равен шанс за интелектуално развитие. През 2024 година партньори на "Национално шахматно турне "Асеневци" са вече повече  от 40 общини из цялата страна.

Фестивалният ден в Попово беше изпълнен със слънце, усмивки, шахматни уроци, истински празник на ума и стратегията. Съботието започна с интерактивен урок, където децата научиха основните правила на шахмата, а след под формата на игра децата измериха своите знания и получиха много награди. Най-значимите подарък от всички обаче безспорно бе знанието, поднесено чрез ваучер за безплатно четиримесечно професионално обучение за всички желаещи. Тези курсове са от огромно значение за децата, тъй като предлагат продължаващо обучение, което е особено ценно в малките общности като Попово, където достъпът до специализирани професионални образователни ресурси често може да бъде ограничен.

Специален момент на събитието беше появата на Чанко Салимов, дядото и първият треньор на Нургюл Салимова, която е родом от близкото село Крепча, намиращо се на едва 19 километра от Попово.  Случайно преминаващ, той поздрави децата и побърза за автобуса към Крепча.

Финалната част на събитието включваше сеанс на едновременна игра, в който участие можеха да вземат само тези, които вече могат да играят на шахмат. Изненадващо тази част привлече огромен интерес, с което показа, че в Попово има сериозни основи за развитие на шахматни традиции.

"От името на Шахматен клуб "Асеневци" бихме искали да изразим нашата благодарност към кмета на община Попово г-н Людмил Веселинов за подадената ръка към нашата кауза. Благодарение на подкрепата от страна на общините в България, можем да разширим нашата мисия да дадем равен шанс на децата да развият своите интелектуални умения през учене на древната игра и да разкрием пред тях възможности за развитие, които ще им помогнат да открият и разгърнат своя потенциал и интелект." , споделиха от шахматен клуб"Асеневци". 

Национално шахматно турне "Асеневци" продължава своя път по малките градове и села на България, с мисията да донесе шахматната игра до всяко кътче на страната и да вдъхнови младите умове да развиват своите интелектуални способности. Събитието в Попово, както и предишните в: Елена, Брацигово, Ямбол, Чавдар и Бяла оставиха след себе си серия от ентусиаззирани и мотивирани деца, готови да продължат своето обучение в шахмата и да развиват своите способности далеч по-нататък.

"С турнето "Асеневци" ние продължаваме да носим посланието на нашата мисия, че развитието на естествения интелект у децата е критично важно за тяхното бъдеще. През следващите месеци планираме да продължим нашето пътуване, достигайки до все повече деца, желаещи да се научат на основите на шахмата или да усъвършенстват своите умения. Нашата мисия е всяко дете, което се интересува от шахмата, да получи шанса да учи и да се развива в подходяща и подкрепяща среда", коментараха още от ШК "Асеневци".


Ключови думи
шахмат Асеневци