Събота, 27 Апр 2024
            
Други Лясковец

Надбягвания с коне за Тодоровден ще има в три лясковски села – Джулюница, Козаревец и Добри дял

  19.03.2024 15:00
Надбягвания с коне за Тодоровден ще има в три лясковски села – Джулюница, Козаревец и Добри дял

Тодоровден ще бъде отбелязан и в трите лясковски села, които по традиция организират надпреварите за празника Конски Великден. Атрактивната състезателна изява е събитие от календара на лясковските села и тази година ще се проведе на 23 март, когато се отбелязва Тодорова събота – подвижен български празник, честван в първата събота от започването на Великия пост.

В Джулюница организацията на кушиите ежегодно е дело на кметството и тази година ще започне в 11:00 часа на центъра с официално откриване и поздравления от кмета към участници и гости. В 11:30 празникът се пренася на селския стадион „Владислав“, където зрителите ще имат възможност да наблюдават съревнованието.

Зрелищни състезания ще бъдат проведени на селската мера тази събота и в Козаревец. Това е едно от най-интересните пролетни събития за козаревчани, като празникът там се организира от „Конярско дружество-1986“, а протичането му преминава през няколко етапа преди да започне състезателната част. Водосвет за здраве на коне и водачи ще бъде отслужен в 10:00 часа на площад „Марияна Димитрова“, захранването на конете е следваща стъпка, както и преминаване на кавалкада по улиците на селото с почит към всички именици. Чак след това се пристъпва към състезание в няколко категории – „Езда“, „Каруци с коне“ и „Каруци с магарета“, като жури определя и кой кон е най-гиздав и коя каруца е най-добре украсена. Кушиите започват в 12:00 часа на селската поляна, като записването за участие става непосредствено преди старта, а организаторите обещават игри, викторина, забавления и народно веселие.

В Добри дял, където традиционно също се прави състезание в Тодоровата събота, началото на празника е в 10:00 часа, когато конете ще бъдат захранени и поръсени за здраве. Водосветът ще извърши отец Христо на площада, а надбягването е предвидено да започне на селския стадион в 11:00 часа. Атракция не за първи път ще бъдат и състезанията, които се организират за местните младежи. Те вместо с коне, ще се съревновават с мотори. Организацията в Добридялско е на кметството и на местното читалище „П. Р. Славейков“.

И трите прояви в лясковските села получават финансово обезпечаване по културния календар на Община Лясковец.


Ключови думи
Тодоровден Лясковско