Петък, 25 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Нови контейнери за пластмасови бутилки от напитки се разполагат в Горна Оряховица

  25.10.2024 11:33
Нови контейнери за пластмасови бутилки от напитки се разполагат в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица започна разполагане на нов вид контейнери за разделно събиране, специално на пластмасови бутилки от напитки до 3 л. Точно тези бутилки от напитки до 3 л. са един от най-масово разпространените отпадъци, замърсяващи природата.

Новите съдове са същите като познатите вече жълти контейнери за хартия и пластмаса, но на тях има обозначение за какъв отпадък са предназначени.
Първите 5 такива контейнера са поставени на паркинга пред Летния театър, на входа на Стадиона, на западния вход на парк „Николай Панайотов“, до Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ и до Основно училище „Иван Вазов“.
Пластмасовите бутилки от напитки до 3 л. са направени от материала Полиетилентерефталат, който се обозначава на опаковката със символ PET.
Този отпадък е ценна суровина, която при рециклиране, може да се превърне различни полезни предмети за ежедневието.
Община Горна Оряховица призовава гражданите да използват по предназначение новите контейнери за разделно събиране на пластмасови бутилки от напитки.
В тези контейнери не се изхвърлят пластмасови бутилки, които не са от напитки, за които може да се ползват другите жълти контейнери за разделно събиране.


Ключови думи
контейнери бутилки
Последни
Седмицата
Анкета