Петък, 25 Oct 2024
            
Велико Търново Други

Областният управител активно се интересува от възможностите за инвестиции в устойчиво градско развитие за Великотърновски регион

  25.10.2024 11:28
Областният управител активно се интересува от възможностите за инвестиции в устойчиво градско развитие за Великотърновски регион

Областният управител активно се интересува от възможностите за инвестиции в устойчиво градско развитие за Великотърновски регион. Губернаторът Ивайло Здравков получи персонална покана за участие във форум, организиран от Международната банка за възстановяване и развитие по тази тема. В проявата “Интегрирани териториални инвестиции за устойчиво градско развитие в Северен централен район” Здравков бе представен от своя заместник Юлия Ликоманова - Мутафчиева.

Идеята на събитието бе да предостави на различни държавни и общински институции, както и на представители от неправителствения сектор техническа помощ по отношение на устойчивото градско развитие и интегрираните подходи за териториално развитие; да запознае участниците с практическите инструменти; да подпомогне изграждането на общност от експерти около прилагането на интегрирани подходи на регионално ниво.

Акцент бе поставен върху ползите, проблемите и перспективите при обновяването на изоставени територии, зелената архитектура, свободният достъп до ВиК услуги на населението, опазването на почвите. Експертите обобщиха основните стъпки в изпълнението на проекти за опазване и социализация на културното наследство, както и допълнителните възможности за инвестиции в устойчиво градско развитие.

Представени бяха и добри практики за промяна на публични пространства, както в чужбина, така и у нас. Сред тях са превръщането на бившия минен и металургичен комплекс в Катовице /Полша/ в модерна зона за култура, ревитализацията на индустриалния комплекс Dolni Vitkovicе в Острава /Чехия/, превръщането на Видинската синагога от руина до многофункционален културен център, промяна на междублоково пространство в Пловдив, създаване на “зелен коридор” в кв. “Надежда” в София.

Госпожа Мутафчиева проведе редица ползотворни разговори с евентуални партньори за реализация на съвместни проекти, в които Областна администрация - Велико Търново може да участва.

“Основната идея на новите програми, които предстои да бъдат отворени, е да се изпълняват с прилагане на интегриран подход за устойчиво градско развитие, както и установяване на добри връзки между различните нива на управление, гражданското общество и бизнеса. Господин Здравков и целият му екип сме отворени към подобни инициативи и ще търсим възможности те да се случват, за да подобряваме начина на живот на хората в целия регион”, коментира заместник областния управител.

Във форума се включиха представители на Световната банка, Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Агенция “Пътна инфраструктура”, различни общини, областни администрации и неправителствени организации, синдикални структури, Фонд за градско развитие за Северна България и други.


Ключови думи
устойчиво градско развитие
Последни
Седмицата
Анкета