Четвъртък, 24 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Над 200 представители на сдружения на етажната собственост участваха в първа по рода си среща с местната власт в Горна Оряховица

  23.10.2024 21:50
Над 200 представители на сдружения на етажната собственост участваха в първа по рода си среща с местната власт в Горна Оряховица

Над 200 представители на сдружения на етажната собственост в Горна Оряховица откликнаха на поканата на кмета за среща по важни проблеми в първия от двата дни, предвидени за тези разговори.

Вие сте лидери на вашата общност и ние очакваме чрез вас да достигнем до възможно най-много хора. Предстоят ни важни стъпки и много работа, която трябва да свършим заедно, каза кметът Николай Рашков, обяснявайки смисъла на срещата.

Опитваме се да бъдем активни по всички информационни канали, но личният контакт е най-добър. Надяваме се вие да запознаете вашите съседи и приятели с нещата, които обсъждаме сега, допълва и зам. кметът Даниел Божанков, който беше в ролята на модератор на срещата.

Основните теми, включени в дневния ред на днешната, а и на утрешната среща, са промените в законодателството, които касаят самите сдружения на етажна собственост, новата общинска наредба за домашните кучета, стратегията за справяне с проблема с бездомните кучета, отпадъците и предстоящото преминаване към такса смет на количество, незаконните гаражи, предстоящи инициативи на Общината – конкурс за най-красиво междублоково пространство, програмата „Бъди активен“ и нови комуникационни канали.

Срещата започна с напомнянето за ангажиментите, които вменяват промените в Закона за управление на етажната собственост, влезли в сила точно преди една година. От началото на 2025 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да пусне публичен регистър на всички сдружения в България, като Общините са посредници между самите сдружения и министерството в предаване на информацията. В Горна Оряховица към момента има близо 700 регистрирани сдружения, но има поне още толкова, които не са регистрирани и трябва да го направят възможно най-бързо. Това е свързано и с изготвяне на технически паспорт на сградата, защото в скоро време нотариални сделки без този документ няма да може да се изповядват.

Част от задълженията на Управителния съвет на всяко сдружение е вписване в книгата на етажната собственост на домашните животни. Това е свързано с новата наредба на Общината за домашните любимци, с която се цели да се регламентира отглеждането им и да се пресече пътят на нежеланото им потомство към улицата.

Последва и коментар за мерките срещу бездомните животни. Приют, повече средства за кастриране и тотален контрол – това са стъпките, които е предприела Общината.

Стана ясно, че след Нова година започва да действа новото охранително звено, което ще има правомощия да проверява и налага санкции. Всяко куче, изведено на разходка, ще бъде проверено за регистрация. Към момента в Горна Оряховица има регистрирани 250 домашни кучета. Броят им рязко е скочил през последната година, но е много далече от действителното положение. От 2025 г. данъкът за домашно куче е 20 лева годишно и за града, и за селищата. Това не е сума, която би могла да затрудни стопаните. Парите пък отиват за справяне с популацията на бездомните животни. При първите проверки ще има толеранс и само ще се издават предписания, но месец по-късно ще тръгнат и глобите, обясни Даниел Божанков.

Голямата тема на тазвечершната среща бяха отпадъците, разделното събиране и начините боклукът да се намали, за да не нарасне драстично такса смет. Отсега трябва да е ясно, че таксата ще се увеличи за физическите лица, а ще намалее за фирмите, предупреди Даниел Божанков.

Парламентът отложи за пореден път влизането на нов начин за изчисляване на такса смет според количеството, а не върху данъчната оценка на жилището. Това ще стане от началото на 2026 г. Проблемът се отлага от 20 години, но рано или късно ще трябва да се намери решение. Община Горна Оряховица експериментира много начини за измерване и проиграва различни методики. Единственото работещо решение таксата да не се увеличи драстично е да се намали количеството отпадък, което отива до депото в Шереметя, каза кметът.

Имаме малко повече от година да се научим на нещо, което трябваше отдавна да разберем – колкото по-малко отпадък изхвърляме, толкова по-малко ще плащаме. Това означава да направим истинско разделно събиране, да оползотворяваме всеки отпадък, който може да бъде рециклиран и на сметището да отива само това, което не може да бъде третирано по някакъв начин, обясни Николай Рашков. Общината проектира свое депо за строителни и едри битови отпадъци, ще закупи машина за трошене на строителни отпадъци, преговаря се с фирма за опасни битови отпадъци и се търси вариант за битови компостери. Това е в бъдеще, а на този етап хората могат сами да организират транспортирането на едрите битови отпадъци до депото в Шереметя, където няма да плащат такса, разходите се поемат от общинския бюджет.

Удвояване на видеонаблюдението, камери на места, където се формират незаконни сметища, информационна кампания за разделното събиране и за нещо просто – затварянето на контейнерите, възнамерява да направи Общината. Очакваме съдействието на всички добросъвестни граждани. Снимайте и пращайте на имейла ни всеки случай на изхвърлени извън правилата отпадъци, апелираха от Общината.

Този път точно тази тема, а не кучешката, предизвика най-голям дебат. Хората резонно задават въпроса къде да изхвърлят едно прозоречно стъкло. Не може в зелените контейнери, където се събират стъклени опаковки, не може в контейнера за общи отпадъци, а кой ще тръгне за един-два прозореца до депото в Шереметя?

Незаконните гаражи бяха следващата „гореща“ тема за Горна Оряховица. Общинското ръководство е твърдо решено да се справи с тях. Всички постройки без строителни документи са незаконни и подлежат на премахване за сметка на собственика. И дори вече има премахнати. Политиката е обаче да се даде възможност на хората да си легализират покрива на най-скъпото – колите. Право на строеж за масивните, право на поставяне за готовите панелни или ламаринени конструкции или пък удостоверение за търпимост на тези със старо право на строеж, но без строителни документи. Това са вариантите, всеки трябва сам да избере по кой път ще тръгне.

По-леките теми останаха за финал. Предстои конкурс за най-хубаво междублоково пространство. Оценката ще се прави през май за празника на града и ще има атрактивна парична награда. Сега пък тръгва вторият сеанс от програмата „Бъди активен“, където се дават до 1000 лева за проекти на граждани. В първия етап част от спечелилите проекти бяха точно за облагородяване на междублоковите части.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
сдружения на етажната собственост Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета