Вторник, 22 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Людмила Филипова към учениците на Гимназията: Учете, деца, учете точни науки, за да не бъдете манипулирани

  22.10.2024 16:10
Людмила Филипова към учениците на Гимназията: Учете, деца, учете точни науки, за да не бъдете манипулирани

Като разказ с неочакван край се получи срещата на писателката Людмила Филипова с ученици и учители в СУ „Георги Измирлиев”. Оживеният диалог, в който много ученици се включиха с въпроси за литературата, писателския труд, любимите книги, вдъхновението и посланията за бъдещето, завърши с призив от страна на гостенката да наблегнат на точните науки.

Учете химия, физика, математика, за да развивате критично мислене и за да не бъдете манипулирани от политици и тези, които им дърпат конците. Съжалявам, че на вашите години не съм учила достатъчно, но сега се опитвам да наваксам, каза още Людмила Филипова, която всъщност е икономист и физик по образование.

Повече от час продължи срещата, в която особено активно участваха абитуриентите на Гимназията, но се включиха и техните учители. Зам. директорът Йорданка Кушева влезе в ролята на модератор, вмъквайки в кратките паузи информация за книгите на писателката. Специални гости бяха дамите от екипа на Общинска библиотека, като Велислава Дончева въведе публиката в темата с представяне на Людмила Филипова и нейното творчество.

След толкова книги аз не смея да се нарека писател. Казвам го донякъде на шега, но се наричам дистрибутор на информация. Целта ми е идеите и информацията, която съм събрала да стигне до умовете на хора, които да я предадат на други хора, сподели Людмила Филипова. Времето отрежда кои от всичките създадели на книги са истински писатели, смята тя.

Няма училище за писане. Най-трудно ми беше с първата ми книга, когато се учех как се пише. Писането е къртовски труд. Най-важното е авторът да знае защо иска да пише и какво иска да каже. Така че на първо място е идеята и след това идва много работа, за да стане от идеята книга, разказа за своя творчески процес Филипова.

Най-великите неща се постигат от едно малко семенце – вдъхновението, затова ви желая вдъхновение и работа, за да постигнете мечтите си. Няма невъзможни неща. Но трябва да имате цел и план как да я постигнете. Целеустременост – това е думата, отговори Филипова на въпрос как ще се представи с една дума.

Писането е начин да предам теми, които са малко познати, но са важни за много хора. Проучването и събирането на информация са най-важни в процеса на създаване на един роман. За мен писането е начин да промениш света към по-добро.А мотивацията ми е да виждам, че има смисъл, че съм полезна, отговори на друг „писателски” въпрос Филипова.

Всяка книга, не като заглавие, а като отделно копие, излязло от печатницата, заживява свой живот. И от там започва ролята на читателя. От него зависи какъв ще е животът на книгата. Бих се радвала, ако моята книга натисне някакъв бутон у човека и го мотивира за велики дела, или пък, ако не иска да прави велики дела, на направи нещо важно за себе си, сподели още писателката.

Разговорът премина и през теми за преходността на материята и Вселената, а завърши с големия проблем за манипулацията и липсата на критично мислене.

В България всяко нещо, което не е съществувало, а е измислица, рано или късно се обяснява с намесата на Държавна сигурност, каза през смях Людмила Филипова, но последва много сериозна дискусия за манипулацията и незнанието. Хората обичат теориите на конспирациите, поде темата директорът на училището Криси Аврамова. Липсата на критично мислене позволява цели общества да бъдат манипулирани, а има само един начин да се противодейства на това. И този начин е изучаването на точните науки, обобщи Людмила Филипова в края на официалната част от разговора.

Срещата продължи с раздаване на автографи, снимки с почитатели на творчеството й и насрочването на нова среща с горнооряховските читатели. Това ще стане на 12 ноември в ремонтираната Общинска библиотека. Дотогава ще излезе и най-новата книга на Филипова „Авитохол и небесният народ”. Част от нея е написана в Горски Долен Тръмбеш, където живя това лято писателката.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Людмила Филипова СУ "Георги Измирлиев" Горна Оряховица