Неделя, 20 Oct 2024
            
Горна Оряховица Култура

Горнооряховчанката Ивелина Цветкова събира всички сезони в новата си стихосбирка

  20.10.2024 12:17
Горнооряховчанката Ивелина Цветкова събира всички сезони в новата си стихосбирка

„Вънка къщите тихи не издават ремонти,
само шета сезонът, сякаш диша в тапет
и лепи всичко в бяло пред очи на бездомни.
Тази зима дойде, мисля, някъде в пет…“

Дали тази година зимата ще дойде в пет, за да напомни за белите си дни, както пише в стихове Ивелина Цветкова, не можем да знаем, но тя превърна най-новата си стихосбирка в празнична картичка, не само защото носи заглавието „Картичка от зимата“. Събрала свои стихотворения за най-белия сезон, очакваща го с усмивка, по детски, с всички празници и делници, които ни предлага той, на всяка страница ще откриете нея, зимата, и то облечена в рими. Ще откриете и спомени, както и моменти от настоящето на нейното творчество, в което тя често открива послания не само за себе си, но отправя такива и към читателите.

„Макар че съм родена през януари, късно обикнах зимния сезон, а в него са всичките му влюбени в мен дни. Разбрах, че има зима, която често е дори по-топла от лято.
Преди година спонтанно реших да колекционирам в домашната си библиотека книги за зимата, Коледа, пълните изцяло със сняг сборници с разкази, романи, а и за деца. Освен че липсват в дома ми още много на тази тематика, не открих подобна сред моите издадени досега авторски книги и реших да създам поетичен зимен сезон не само за себе си, а и за всички мои читатели, последователи, познати и непознати, като се надявам да ги предизвикам да обичат всички сезони, защото всеки един ден е ценен за нас и обичните ни. Много от стихотворенията в книгата не са публикувани никъде, а някои от тях написах през отминалото лято. Чрез поезията споделям от десетгодишна колко е красиво наоколо и в мен, а и още по-красиво, когато се шепти. Създавайки новата си книга, успях да се върна и назад във времето, още в най-ранната ми възраст, когато Горна Оряховица ме вдъхнови да започна своя творчески път. Вдъхновява ме и до днес, когато се прибирам там в дома си, а и сега, когато отправям от друг град мислите си към любими за мен места и хора“, сподели Ивелина Цветкова.

Казва, че я вдъхновяват всички сезони, и въпреки че стихотворенията ѝ в книгата издават зимния пейзаж, тя често и някак загадъчно настанява в тях и останалите сезони. Така „Картичка от зимата“ подсказва на четящия да обича всеки един ден, независимо дали ни предлага топлина, или ни грабва в мразовити лапи.

Книгата е в три цикъла, носещи заглавията „Зима, канела и обич“, „Отблизо“ и „Лошо време“, като в последния е отделила място за не толкова светлите дни, каквито имаме всички, а и зимата.

Ето какво споделя и редакторът на книгата – поетът Димитър Драганов:

„Новата стихосбирка на Ивелина Цветкова „Картичка от зимата“ е точно това – дом с широко отворени врати, в който можем да влезем и да поговорим с гостоприемния стопанин за своите победи и загуби през стопяващата се в края на календара година. В нейния приказен свят получаваме „захар в топлия чай“ и „сладкиш, пълен с ябълки“, докато „навън вали и снегът е като в истина“. Навлизайки в приказната ѝ римувана дълбочина, като че ли можем „пак да се усмихваме над чашата кафе“ и „да стреснем с шумна музика съседите заспали“, докато навън децата правят снежни човеци и очакват шейната на Дядо Коледа.

Не се съмнявам, че Дядо Коледа ще прочете новата стихосбирка на Ивелина Цветкова и ще ни я остави като подарък под елхата, напомняйки ни най-важния урок от живота с едно изречение: този, който обича, е този, който може да промени целия свят.“

А Ивелина Цветкова шепти и днес чрез стиховете си и очаква белия сезон с цветни мисли:

„Като картичка цветна бе денят – от Ямайка,
нищо вън, че ни гледа в бяло светещ градът.
Как ухае на лято с този чай с дива лайка!
А пък зимата, виж, начертала е път!...“

Всяка книга е придружена с цветна картичка с място за послание и автограф от авторката, с книгоразделител, както и с подаръци, чрез които тя желае да накара всеки един читател да се чувства специален, но и той да се усмихне, преди да открие послания за себе си чрез „Картичка от зимата“. Художник на корицата е Даниел Меразчиев. Стихосбирката може да бъде заявена от страницата на Издателството „Многоточие“.

Ивелина Цветкова е родена през 1976 г. в гр. Велико Търново. Завършила е в ЮзУ „Неофит Рилски“ гр. Благоевград, специалност „Педагогика на обучението по техника и технологии“. Тя е от гр. Горна Оряховица, а в момента живее в гр. София и управлява издателство заедно със спътника в живота ѝ. Автор е на 18 книги с поезия, разкази, импресии, книги за деца. Две от книгите ѝ са посветени на жените с диагноза рак на гърдата, чрез които е успяла да помогне да бъдат диагностицирани навреме. Обича да експериментира в кухнята и създаде две свои кулинарни книги, едната от които е по тревненски и горнооряховски рецепти. Съставител и редактор на сборници с поезия и проза за деца и възрастни, журиращ и организатор на литературни конкурси, като в момента тече четвъртото издание на Международния поетичен конкурс „Защо пиша това писмо?“. Голямата награда е безплатно издаване на книга и ще бъде обявена в навечерието на Коледа.

Главен редактор и управител на Издателска къща „Многоточие“ и Литературен клуб „Многоточие“ съвместно с прозаика и графичен дизайнер Даниел Меразчиев. Главен редактор и на списание за съвременна българска литература „Светофари“. Многократно награждавана в национални и международни конкурси за поезия и проза, като има и четири грамоти от  Община Горна Оряховица, а и такава от НЧ „Напредък – 1869“ гр. Горна Оряховица за постижения в областта на поетичното творчество. През 2021 г. получи и награда плакет от Конфедерация на българските писатели за редакторска дейност и работа с младите поетични таланти.


Ключови думи
Ивелина Цветкова Картичка от зимата
Последни
Седмицата
Анкета