Петък, 18 Oct 2024
            
Общество

Великотърновска област бе гост на среща на Комитета за наблюдение на програмата Interreg VI-A RO-BG

  17.10.2024 14:55
Великотърновска област бе гост на среща на Комитета за наблюдение на програмата Interreg VI-A RO-BG

Областният управител на област Велико Търново бе част от среща на Комитета за наблюдение на програмата Interreg VI-A RO-BG. Във форума от името на губернатора Ивайло Здравков се включиха неговите заместници Иван Маринов и Юлия Ликоманова – Мутафчиева. Комитетът за наблюдение (КН) се събра в Букурещ, за да вземе важни решения относно избора на проекти по Приоритет 2: Зелен регион, Специфична цел 2.7.

На сесията беше одобрено финансирането на седем подобни проекта на обща стойност около 15 милиона евро. Средствата ще бъдат осигурени чрез програмата Interreg VI-A RO-BG. Те ще бъдат реализирани по дейности, свързани с опазването и запазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура. Целта е да се намалят значително всички форми на замърсяване в трансграничната зона между Румъния и България. Фокусирайки се върху опазването на околната среда, избраните цели ще имат положително и дълготрайно въздействие върху региона RO-BG.

Заместник областните управители на област Велико Търново имаха възможност да разговарят с представители на Окръжен съвет Гюргево и Окръжен съвет Кълъраш, Румъния, които са членове на Комитета за наблюдение по програмата. Обсъдени бяха възможностите за осъществяване на бъдещо сътрудничество с Областна администрация за партньорски проекти по Програма Interreg VI-A RO-BG. Подобни съвместни инициативи биха били изключително полезни и за двете страни. Освен това Областна администрация – Велико Търново може да почерпи добър опит, тъй като колегите им от Румъния са изпълнявали множество проекти с европейско финансиране по трансгранично сътрудничество.

На срещата бе обсъдено и одобрението на Ръководството за кандидатстване за Приоритет 2: По-зелен регион, специфична цел 2.4 – Насърчаване на адаптирането към изменението на климата и предотвратяване на риска от бедствия, устойчивост и подходи, базирани на екосистемите (адаптиране към изменението на климата ). Документът предоставя основна информация и насоки за кандидатите, които искат да се включат. Съвсем скоро той ще бъде публикуван и на официалния уебсайт на програмата, което ще позволи на заинтересованите страни да се подготвят за следващия кръг от подаване на проекти.

Коментирани бяха и други важни въпроси, свързани с предстоящото отваряне на нови стратегически програми, които ще позволят реализирането на нови европейски проекти за подобряване състоянието на региона.


Ключови думи
Interreg VI-A RO-BG
Последни
Седмицата
Анкета