Събота, 12 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

Кметът Даниел Панов и посланикът на Китай в България обсъдиха възможностите за бъдещи партньорства в сферата на градското управление

  11.10.2024 16:30
Кметът Даниел Панов и посланикът на Китай в България обсъдиха възможностите за бъдещи партньорства в сферата на градското управление

Велико Търново и Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ са домакини на двудневната Международна научна конференция „Дипломатически, икономически и културни отношения межди Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Научният форум, който се превърна в традиция за старопрестолния град, тази година е посветен на 75-годишнината от установяването на дипломатически и културни отношения между България и Китай.

Кметът Даниел Панов бе сред официалните гости на откриването на конференцията, заедно с ректора на Великотърновския университет проф. Димитър Димитров, директора на Институт „Конфуций“ доц. д-р Искра Мандова и посланика на Китай в България – Нейно превъзходителство Дай Цинли.

„Институт „Конфуций“ има много важна роля в укрепването на българо-китайските отношения и съществен принос за това Велико Търново да бъде център на академичен, образователен културен обмен. Неслучайно Старата столица е един от 20-е града, поканени да учредят Асоциацията на туристическите градове по пътя на коприната. Това се дължи до голяма степен и на ползотворната работа на института и на Великотърновския университет“, каза в приветствието си Даниел Панов.

Преди конференцията кметът на Велико Търново проведе работна среща с Нейно превъзходителство Дай Цинли. Те обсъдиха необходимостта от по-преки взаимоотношения между българските и китайските общини, бъдещи партньорства в сферата на управлението на градовете, смарт-решенията, добрите практики по отношение на мерките за подобряване на чистотата на въздуха, озеленяването, устойчивата мобилност и др.


Ключови думи
Институт Конфуций
Последни
Седмицата
Анкета