Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Други

В Държавния архив във Велико Търново отбелязаха професионалния си празник

  10.10.2024 12:57
В Държавния архив във Велико Търново отбелязаха професионалния си празник

Като професионален празник на архивистите 10 октомври започва да се чества през 60-те години на ХХ век. С Указ 515 от 10 октомври 1951 г. на Президиума на Народното събрание се създава Архивно управление в структурата на Министерството на вътрешните работи, с което се поставя началото на националната архивна система. Постановление 344 на Министерския съвет от 18 април 1952 г. регламентира изграждането на мрежата на българските държавни, архиви. Една година по-късно е създаден Държавният архив във Велико Търново на основание на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание и ПМС № 344 от 18.04.1952 г.
Великотърновският архив в продължение на 72 години издирва, обработва, съхранява и предоставя за използване документалното богатство на Великотърновския регион. Удовлетворение ни носи натрупаното през годините, това, че сме осигурили на бъдещите поколения документи, които пазят духа и историята на българския народ. В архивохранилищата се съхраняват стотици фондове на държавни административни органи, промишлени предприятия, банки, обществени и политически организации, културни институти и други.

Към архива функционират читалня, библиотека, лаборатория за консервация и реставрация на документи. В научно-справочната библиотека са заведени 3427 тома специализирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници, периодични издания.

Фондовата наличност на архива към 01.01.2024 г. възлиза на 2396.16 линейни метра, 3800 архивни фонда (3631 учрежденски, 169 лични) с общ брой 221 335 архивни единици, 556 частични постъпления и 1688 спомена, уникални документи – 14, особено ценни – 36. Застрахователният фонд се състои от 304 030 кадъра.

В читалнята на архива се предоставят необходимите извори на изследователи, краеведи, студенти и на всички читатели, които проявяват интерес към миналото и своя род.

Съхранените архивни документи са достъпни за всички граждани. Една от приоритетните задачи на архивите е дигитализиране на документите и въвеждането им в Информационната система на Държавните архиви, която е достъпна в сайта на агенцията. Чрез дигитализацията ще се разшири и улесни достъпът до най-ценните архивни документи без да се застрашава тяхното физическо състояние. Дигитализирани са обекти и продължават да се допълват по темите: „Особено ценни и уникални“, „Фотоархив“, „Артархив“, Градски общински управления и др., които са с публичен достъп и могат да се ползват от потребителите на архивна информация в Информационната система на държавните архиви /ИСДА/.

По случай отбелязване празника на архивиста, Държавен архив – Велико Търново организира на 10 октомври Ден на отворените врати, дигитална изложба «Развитие на Търновската община 1882-1939 г.» и открити уроци с ученици от Старопрестолна гимназия по икономика «Д-р Петър Аладжов» – Велико Търново и Профилирана хуманитарна гимназия «Св. св. Кирил и Методий» – Велико Търново.

Архивите са неразделна част от културното наследство на страната ни и богат първичен източник на информация за икономическото, политическото, социалното и културно развитие на човечеството.

Нека бъде спорна и ползотворна работата на архивистите по опазване на документалната съкровищница на България и в частност на  Великотърновския край.

Честит празник!

Боряна Маринова

Началник на Държавен архив - Велико Търново


Ключови думи
Държавен архив - Велико Търново Боряна Маринова
Последни
Седмицата
Анкета