Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Рекорден брой участници и още по-голям награден фонд се очакват за Осмото изложение-конкурс на младежкото техническо творчество в Горна Оряховица

  08.10.2024 10:43
Рекорден брой участници и още по-голям награден фонд се очакват за Осмото изложение-конкурс на младежкото техническо творчество в Горна Оряховица

Националното изложение-конкурс на младежкото техническо творчество, което ще има своето осмо издание на 14 и 15 ноември в Горна Оряховица, разширява не само географията на участници, но привлича много иновативни, непоказвани досега разработки.

Успяхме да направим нашето изложение традиция, целта ни е да повишим нивото на проектите, които участват. Не на последно място идеята е да дискутираме върху проблемите на техническото образование, а и въобще на образованието в България. Очевидно е, че само с инвестиции в училищната база, не се получава качествена промяна в подготовката на учениците. Трябва да търсим решения, ако искаме българската техническа наука и производствата ни да са конкурентни на световния пазар, коментира основателят и главен организатор на Изложението инж. Владимир Григоров.

Осмото издание на Изложението-конкурс ще е на 14 и 15 ноември, отново в Спортна зала „Никола Петров”. Досега заявки са подали екипи от 52 училища, има и много индивидуални участници. Ще се включат с проекти и пет технически университети. Географията на участниците се разширява с градове, които никога не са били представяни досега като Панагюрище, Димитровград, Девин. За първи път се представя с проект Химико-технологичният и металургичен университет в София, чийто ректор проф. Даналев е от Горна Оряховица. Засилва се и регионалното присъствие с участието за първи път на нови училища от Велико Търново и Павкликени.

Очакват се 4-5 изключително иновативни и сериозни разработки, към които има интерес вече и от чужбина. И друг път са показвани хуманоидни роботи, но този път роботът, който ще бъде представен, е направен изцяло в България. Екип от Сопот пък ще покаже система за незрящи, която им помага да се ориентират в пространството.

Представените проекти ще бъдат оценени от жури, съставено от представители на университети и работодателски организации. Осигурен е много сериозен награден фонд – близо 12 000 лева, така че най-добрите ще получат сериозен стимул.

Паралелно с изложението-конкурс ще се проведе Национално състезание по роботика за деца от началния образователен етап. Заявили са участие отбори от 24 училища и обучителни школи. Състезанието ще продължи два дни, като за него ще бъде обособена част от залата.

Всичко случващо се през двата дни в спортна зала „Никола Петров” ще бъде заснето и ще бъде направен филм от екип на телевизия „Евроком”.

Очакват се гости от всички работодателски организации, от Министерството на образованието и науката, от висши и средни училища от цялата страна.

Изпратена е покана до училищата в побратимения румънски град Рошиори де Веде, откъдето също се очакват участници.

Сред гостите ще бъде и Иван Хитов, който е роден в България, но живее в Германия и е председател на Асоциация на малкия и средния бизнес.

В досегашните 7 издания на Националното изложение-конкурс са участвали над 1350 млади технически дарования. Много от наградените в Горна Оряховица после са получавали признание и в чужбина. Хубавото е, че ме търсят много млади хора, които питат кога ще е следващото изложение, за да покажат по какво работят. Надявам се техният пример да заразява все повече български младежи, казва инж. Владимир Григоров.

Покрай организацията на поредното изложение той лансира и още една идея – да се изгради в Горна Оряховица Експо център. Не само, за да има по-удобно място за техническото творчество на младежите, но и за да се привличат в Горна Оряховица семинари, конференции и различни други изложения.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Изложение-конкурс на младежкото техническо творчество Горна Оряховица Владимир Григоров
Последни
Седмицата
Анкета